A început cumva Patriarhia Rusă să se delimiteze de Kremlin și de aventura militară genocidară din Ucraina? Semnalele care pot arăta o schimbare de paradigmă


  • ACP
  • Apr 20, 2022 18:00
  • 1479
A început cumva Patriarhia Rusă să se delimiteze de Kremlin și de aventura militară genocidară din Ucraina? Semnalele care pot arăta o schimbare de paradigmă

Dacă până acum Patriarhia Ortodoxă a Rusiei a arătat un sprijin deplin politicii Kremlinului, inclusiv în cazul invaziei sângeroase lansate asupra Ucrainei de armata rusă, printre altele binecuvântând trupele și armele acestora, dar și prin ample declarații de susținere a acestei nebunii genocidare a lui Putin, se pare că lucrurile au început să se schimbe. 

De curând, secretarul administrației diecezane din regiunea Sverdlosk, preotul Dmitri Yamshchikov, a declarat pentru agenția de presă RIA Novosti că decorarea cupolei unei biserici din acea dieceză cu simbolul "Z", al trupelor invadatoare din Ucraina, în timpul unor lucrări de construcție, nu a fost făcută cu aprobarea parohului bisericii și a organelor clericale superioare, iar plasarea simbolului "Z" pe o biserică este chiar contrară canoanelor Bisericii Ortodoxe Ruse.

Într-un alt comunicat al Bisericii Ortodoxe Ruse se spune, făcându-se referire la prăjiturile din supermarketurile ruse decorate cu "Z", că "prăjiturile și ouăle de Paște nu trebuie să fie decorate cu simboluri militare". 

Mai mult, vicepreședintele Departamentului Sinodal pentru Relațiile Bisericii a declarat într-o conferință de presă că "simbolurile creștine sunt suficiente, iar ouăle și prăjiturile de Paște poartă tocmai aceste simboluri creștine", adăugând că simbolul "Z" de pe ouăle de Paște este inadecvat "și, probabil, binecuvântarea lor (a ouălor și dulciurilor decorate cu simbolul militar - n.red.) în biserici nu poate fi susținută".             

Această atitudine nouă a Bisericii Ruse față de simbolurile invaziei sângeroase a Ucrainei ar putea să indice o distanțare a ierarhilor ruși față de aventura militară criminală lansată de Kremlin, după catastrofa produsă pe plan intern de numărul imens de tineri militari ruși morți pe front, dar și după condamnarea cvasiunanimă a Patriarhiei Moscovei din partea celorlalte Biserici, ortodoxe sau de altă confesiune, pentru susținerea Kremlinului chiar și in timpul invaziei din Ucraina. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.