SONDAJ surprinzător: cum au votat membrii marilor confesiuni creștine la prezidențialele din Franța. Macron a beneficiat și de votul a 85% dintre musulmani


  • ACP
  • Apr 26, 2022 20:36
  • 2821
SONDAJ surprinzător: cum au votat membrii marilor confesiuni creștine la prezidențialele din Franța. Macron a beneficiat și de votul a 85% dintre musulmani

Un sondaj realizat în Franța după alegeri, privind felul în care au votat membrii marilor confesiuni creștine, arată o situație surprinzătoare, în condițiile în care Marie Le Pen, contracandidata lui Emmanuel Macron, s-a identificat permanent ca mare apărătoare a valorile naționale și creștine ale vechii Franțe. 

Astfel, conform sondajului, pentru președintele în exercițiu au votat aproximativ 65% dintre protestanți, 55% dintre catolici și 85% dintre musulmani. Deși catolicii au votat pentru președintele Macron într-o proporție mai mică decât protestanții, catolicii practicanți și la modul general mai apropiați de Biserică au votat pentru acesta și doar 7% dintre ei s-au abținut de la vot. 

Jean Merckaert, director al Secours Catholique – Caritas France, a declarat după alegeri că se bucură că Marine Le Pen nu a câștigat: „Candidatura ei a fost una de divizare, de excludere a unei părți a populației și în special a celor mai vulnerabili care trăiesc pe pământul nostru și, de asemenea, una de divizare între grupuri religioase”.

Anterior, Secours Catholique făcuse un apel pentru votul împotriva extremei drepte. 

Conferința Catolică a Episcopilor din Franța a evitat să dea înainte de alegeri vreun sfat privind votul dar, după aflarea rezultatelor, episcopii catolici francezi au făcut cunoscută ușurarea pentru faptul că Marine Le Pen a pierdut alegerile, conform RCF Radio. 

Protestanții și-au exprimat de asemenea o „mică ușurare” că Marine Le Pen nu a fost aleasă, deși cei mai mulți creștini, fie catolici ori protestanți, au simțit că niciunul dintre cei doi candidați nu ar fi o alegere bună, lui Maron reproșându-i-se, printre multe altele, poziția sa față de chestiunile bioetice. 

Așadar creștinii francezi au fost obligați să aleagă răul cel mai mic, la fel ca mulți alți europeni, conform publicației Christian Network Europe, însă nu trebuie să uităm că răul mai mic este și el tot un rău – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.