Trupele ruse au pătruns în combinatul Azovstal. Lupte grele se dau acum în clădirile industriale. Ocupanții impun rubla rusească drept monedă oficială la Herson. Regiunea urmează să fie anexată pur și simplu la Crimeea


Trupele ruse au pătruns în combinatul Azovstal. Lupte grele se dau acum în clădirile industriale. Ocupanții impun rubla rusească drept monedă oficială la Herson. Regiunea urmează să fie anexată pur și simplu la Crimeea

La Mariupol trupele ruse au pătruns în interiorul combinatului Azovstal, luptele purtându-se acum în clădirile industriale. Ucrainenii rezistă cu eroism și îndârjire, existând încă speranța unei evacuări a civililor din combinat prin medierea ONU și a intervenției Crucii Roșii. Civilii și militarii ucraineni răniți se găsesc în subsolurile complexului industrial. 

Ocupanții impun rubla rusească drept monedă oficială la Herson. Autoritățile năimite de ruși au anunțat că nu vor organiza un referendum, ci zona va fi anexată pur și simplu la Crimeea. 

Istoricul și jurnalistul George Damian prezintă, într-o sinteză postată pe Facebook, cele mai recente evoluții de pe fronturile din Ucraina: 

”Rubla rusească devine monedă oficială la Herson. A 64-a zi de război în Ucraina

1. La sud vest de Izium au continuat atacurile ruse asupra localității Velika Kamîșevaha unde se găsesc fortificate forțe ucrainene și asupra Novaia Dmitrovka în direcția localității Barvenkovo (unde de asemenea se găsesc fortificate trupe ucrainene). Această direcție de atac semnalează o învăluire dinspre vest a orașului Slaviansk. La est de Slaviansk forțele ruse au atacat localitatea Liman. În Popasna se duc lupte de stradă între ruși și ucraineni. În general rușii obțin succese în această zonă în urma folosirii intensive a artileriei.

2. La Mariupol forțele ruse au pătruns în interiorul combinatului Azovstal și luptele se duc în clădirile industriale de aici. Majoritatea civililor ucraineni și militarii răniți se găsesc în subsolurile combinatului. Există speranța evacuării civililor din combinatul Azovstal în urma medierii ONU și a intervenției Crucii Roșii.

3. În regiunea Herson autoritățile instalate de forțele ruse au anunțat că de la 1 mai moneda oficială devine rubla rusească. Aceleași autorități au anunțat că nu este planificat nici un referendum în regiunea Herson, însă revenirea sub autoritatea Kievului este considerată imposibilă. Turnul TV din Herson care difuzează programe ruse a fost atacat ieri cu rachete ucrainene. Primarul ucrainean al Hersonului Igor Kolîhaev a declarat că nu va fi organizat un referendum în această regiune, ci pur și simplu aceasta va fi anexată la Crimeea.

4. Armata ucraineană a început să desfășoare exerciții militare în regiunea orașului Podolsk din regiunea Odessa, la circa 20 de km de Transnistria. Ambasadorul Israelului de la Chișinău a făcut apel către cetățenii israelieni din Transnistria să părăsească regiunea. De asemenea Ministerul de Externe al Bulgariei a emis o avertizare prin care le cere cetățenilor bulgari să evite călătoriile în Republica Moldova. Ministerul de Externe al Germaniei a cerut cetățenilor germani să evite călătoriile în regiunea Transnistria. 

5. Partizani ucraineni au aruncat în aer podul din localitatea Akimovka, în apropiere de Melitopol, pod folosit de forțele ruse din Crimeea pentru aprovizionarea trupelor din sudul Ucrainei. 

6. Au fost înregistrate atacuri cu rachete în Kiev, Zaporojie, Harkov. În capitala Ucrainei se găsea secretarul general al ONU Antonio Guterres în momentul atacului cu rachete ruse.

7. Ieri a avut loc al șaptelea schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia, au fost eliberați 13 ofițeri ucraineni, 20 de soldați și 12 civili”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.