Cancelarul german Olaf Scholz dă un semnal important în Japonia, taxând Rusia și China deopotrivă. E o schimbare de optică. Amintim că prima vizită în Asia a Angelei Merkel a fost în China comunistă, unde s-a tot dus în detrimentul Japoniei


  • ACP
  • Apr 29, 2022 19:59
  • 1551
Cancelarul german Olaf Scholz dă un semnal important în Japonia, taxând Rusia și China deopotrivă. E o schimbare de optică. Amintim că prima vizită în Asia a Angelei Merkel a fost în China comunistă, unde s-a tot dus în detrimentul Japoniei

Cancelarul german Olaf Scholz a vizitat Japonia în prima sa călătorie din regiunea Asia-Pacific, declarând că este acolo pentru a strânge relațiile Germaniei cu țările care împărtășesc valori democratice în acea regiune.

„Călătoria mea este un semnal politic clar că Germania și UE își vor continua și își vor intensifica angajamentul în regiunea Indo-Pacific”, a declarat el, iar prim-ministrul Fumio Kishida a salutat interesul și implicarea mai mare a Germaniei în regiunea Indo-Pacific, adăugând că cele două țări vor colabora îndeaproape pentru a face față diferitelor provocări, inclusiv răspunsul lor la China. 

Premierul japonez a ridicat problema disputelor teritoriale chineze la întâlnirea cu cancelarul german, cei doi lideri au împărtășind „îngrijorări serioase” cu privire la evenimentele din Hong Kong și condițiile drepturilor omului din regiunea autonomă uigură Xinjiang. 

În condițiile în care China este al doilea partener comercial al Germaniei, după Statele Unite, iar Japonia abia al douăzecilea (după România, aflata pe locul 19 în topul partenerilor comerciali), cancelarul indică astfel faptul că Berlinul dorește acum să dea o mai mare atenție dimensiunii morale a politicii sale externe și să evite capcanele imense în care a intrat țara sa în perioada Merkel,cum este a fost relația strânsă cu Rusia, care a dus la periculoasa dependență de gazele naturale rusești. 

Prima călătorie în Asia a predecesoarei lui Scholz, Angela Merkel, a fost în China comunistă, țară vizitata mult mai des de șefa guvernului german decât Japonia, pentru a cupla companiile germane la economia chineza aflată în acea perioada într-o expansiune spectaculoasă. 

Vizita lui Scholz în Japonia are loc în aceeași zi în care camera inferioară a parlamentului german a adoptat cu o majoritate covârșitoare o moțiune de sprijin pentru Ucraina, ce include o clauză prin care se cere guvernului său să amenințe China cu sancțiuni dacă încearcă să eludeze restricțiile impuse Rusiei sau să livreze arme, așadar ar fi clară schimbarea direcției politicii externe a actualei administrații germane fată de cea condusă de Angela Merkel. Numai că un membru al delegației oamenilor de afaceri care îl însoțesc pe Scholz a atras atenția că decizia cancelarului de a nu vizita China ar putea avea legătură și cu restricțiile stricte legate de COVID-19 din țara comunistă...  – sursa AICI

(Foto: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.