”Succesurile” PAS-ului au ieșit la suprafață!


”Succesurile” PAS-ului au ieșit la suprafață!

Rezultatele recente ale celui mai elogiat și îndrăgit sondaj național de opinie al PAS-ului – IRI Moldova (Institutul Republican Internațional din Moldova) – confirmă tendința declinului vertiginos al actualului partid de guvernământ. Dacă celelalte sondaje sunt tratate cu circumspecție de către conducerea de ieri și de astăzi a PAS-ului, în cazul de față nu mai există niciun motiv să fie contestate rezultatele ultimului sondaj, cu atât mai mult cu cât IRI Moldova mereu a simpatizat (favorizat) procentual acest partid în comparație cu oponenții săi politici.

Din toată această ”afacere îngălbenită” poate că 𝐧𝐮 diletantismul, incompetența, infantilismul, încrederea că sunt infailibili, aroganța nedesimulată, caracterul vădit ONG-ist al guvernării, ”înverzirea” substanțială a PAS-ului, ignorarea și izolarea cu bună știință a foștilor parteneri și a celor care nu gândesc ca ei ar fi fost principalele motive de alarmă ale situației actuale, ci aducerea sigură la putere a forțelor revanșarde, profund antinaționale și anti-europene (ne-o demonstrează inclusiv sondajul IRI Moldova). 

Lipsa unor performanțe palpabile în lupta cu corupția (mârțoaga de bătaie, electoral și demagogică, a PAS-ului!), inconsecvența în reformarea sistemului de justiție, promisiunile nerealiste din ultima campanie electorală, dezicerea de la mult așteptata reformă administrativ-teritorială și menținerea (din considerente exclusiv electorale) a unui număr enorm de funcționari de stat, frica cronică de a-și asuma reforme de substanță în majoritatea domeniilor de activitate au condus la declinul sigur al PAS-ului și la decepționarea unui procent semnificativ de persoane cu opțiuni ferme proeuropene și naționale (unioniste). Și aceasta s-a produs în doar 10 luni (!) de guvernare PAS-istă, perioadă în care, spre regret, acest partid deja a reușit să se identifice cu statul, multe ministere și instituții ale statului transformându-se în celule de partid, cu separarea puterilor în stat mai mult convențională, exact cum am mai avut-o și anterior. 

Povestea că doar guvernările anterioare sunt de vină, deoarece n-au făcut nimic pentru dezvoltarea și europenizarea Republicii Moldova, iar PAS-ul trebuie să pornească, practic, de la zero, nu mai ține. Mai debarasați-vă de periculoasa mentalitate și încredere că totul începe în acest stat odată cu venirea la putere a PAS-ului – și mărirea pensiilor, și integrarea europeană, și politica externă (cu neutralitatea ei calmă și echilibrată), și performanțele în alte domenii. În realitate, factorii politici externi au fost cei predominanți și decisivi în obținerea unor performanțe și nu viceversa. Dacă situația ar fi fost în spiritul promisiunilor electorale, astăzi am fi avut un rezultat absolut diferit al sondajului IRI Moldova.

Pandemia, prețurile exacerbate la resursele energetice, criza economică și alte momente complicate (urmare conjuncturii politice, economice și militare internaționale) au influiențat, bineînțeles, rezultatul, dar nu în măsura dezastruoasă a sondajului în chestiune. Explicațiile, motivele și pericolele reale au fost menționate mai sus. A mai rămas să trageți concluziile de rigoare, evident dacă mai există această capacitate autocritică. Păcat, mare păcat la ce am ajuns: partida revanșardă și antinațională de pe acum jubilează și așteaptă momentul oportun pentru a da lovitura de grație, numai dacă nu se va produce o nouă înfrățire galben-roșie. PĂZEA!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.