Germania primește o mână de ajutor din partea Poloniei în ceea ce privește decuplarea de la petrolul rusesc: "Suntem pregătiți să susținem ambițiile germanilor de derusificare!"


Germania primește o mână de ajutor din partea Poloniei în ceea ce privește decuplarea de la petrolul rusesc: "Suntem pregătiți să susținem ambițiile germanilor de derusificare!"

Polonia este pregătită să ajute Germania să se decupleze de la petrolul rusesc, a declarat luni ministra poloneză a Climei, adăugând că speră ca embargoul UE asupra acestei componente energetice rusești să intre în vigoare înainte de sfârșitul anului.

Polonia pledează pentru impunerea unor măsuri dure împotriva Rusiei, dar în condițiile în care multe țări din UE depind foarte mult de Moscova pentru nevoile lor energetice, blocul comunicat a părut împărțit cu privire la modul în care ar trebui aplicate sancțiunile.

"Polonia e pregătită să sprijine ambițiile Germaniei de derusificare cu rafinăria noastră din Gdansk. Sper că aceasta (Germania - n.red.) va fi ultima voce care va bloca aceste sancțiuni asupra petrolului", a declarat ministra Anna Moskwa.

Rusia a stopat săptămâna trecută livrările de gaze către Bulgaria și Polonia, după ce acestea au refuzat să se conformeze cererii sale de a plăti în ruble.

Moskwa a declarat anterior că principalele state membre ale UE care se opun unor sancțiuni mai dure la adresa Rusiei sunt Austria, Germania și Ungaria. De asemenea, ea a precizat că UE ar trebui să penalizeze țările care folosesc ruble pentru a plăti gazul rusesc.

Ea a mai spus că Polonia dorește ca Uniunea Europeană să impună o dată limită clară până când statele membre vor trebui să înceteze să mai importe petrol rusesc.

"Vrem ca acest pachet de sancțiuni să includă o dată și o cerință foarte specifică și clară pentru toate țările (…) să fie un pachet complet, fără niciun fel de lacune", a declarat aceasta. (sursa: Reuters

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.