Ocuparea Mariupolului a trecut neobservată. A 68-a zi de război în Ucraina


Ocuparea Mariupolului a trecut neobservată. A 68-a zi de război în Ucraina

1. Forțele ruse controlează orașul Mariupol de mai multe zile, cu excepția combinatului Azovstal unde se găsesc câteva sute de militari ucraineni, pușcași marini și membri ai regimentului Azov care practic nu mai au capacități ofensive, fiind lipsiți de muniție, hrană etc. Prezența militarilor ucraineni de la Azovstal este una simbolică, iar atacurile asupra combinatului au scăzut în intensitate pentru a permite evacuarea civililor – aceasta a continuat și ieri, evacuații au fost transportați la Zaporojie. După încheierea evacuării civililor din combinatul Azovstal rămâne de văzut ce se va întâmpla cu militarii ucraineni de acolo – Moscova nu va permite evcauarea lor către teritoriile controlate de Kiev. Ieri seară au fost înregistrate explozii puternice la Azovstal și din combinat se ridica o coloană înaltă de fum.

2. În zona Izium forțele ruse au atacat ieri localitățile Limansk și Seversk, la nord-est de Izium, cele două localități au fost bombardate intens. Trupele ruse au ajuns în localitatea Liman, această direcție a ofensivei pune în pericol trupele ucrainene din Lisiceansk și Severodonețk. Popasna a fost atacată ieri de trupe ruse care anterior au luptat la Mariupol, cucerirea localității Popasna ar deschide calea trupelor ruse către Bahmut, amenințând dinspre sud-est apărătorii ucraineni din Severodonețk. În vecinătatea orașului Zaporojie rușii au atacat ieri localitățile Guliaipol și Orehov.

3. În apropierea Insulei Șerpilor ucrainenii au scufundat ieri două nave de patrulare ruse cu ajutorul dronelor Barayktar. Lângă Herson ucrainenii au atacat aeroportul de la Cernobaevka, unde a fost aruncat un aer un depozit de muniție. Rușii au atacat ieri pentru a treia oară cu rachete podul de la Zatoka, de asemenea a fost atacat cu rachete și orașul Odessa.

4. Statul Major general al Ucrainei a anunțat ieri că rușii concentrează forțe pentru realuarea atacurilor în direcția orașelor Nikolaiev și Krivoi Rog.

5. În cursul zilei de sâmbătă câteva zeci de femei au intrat în forță în centrul militar regional din orașul ucrainean Hust, regiunea Transcarpatia. Femeile au venit să protesteze împotriva trimiterii pe front a bărbaților lor, înrolați în unități de apărare teritorială. Șeful centrului militar regional a refuzat să discute cu protestatarele care au spart geamurile clădirii.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.