Ședință de foc la Beijing pe tema riscurilor atacării Taiwanului. China caută cu disperare soluțiile pentru a ameliora impactul sancțiunilor occidentale ce ar fi impuse în urma declanșării războiului


Ședință de foc la Beijing pe tema riscurilor atacării Taiwanului. China caută cu disperare soluțiile pentru a ameliora impactul sancțiunilor occidentale ce ar fi impuse în urma declanșării războiului

China a organizat o întâlnire de urgență cu bănci interne și străine pentru a vedea cum ar putea proteja activele Beijingului de peste mări de sancțiunile ce ar fi impuse de SUA și partenerii americanilor în cazul în care comuniștii chinezi ar decide începerea unor acțiuni militare similare cu invazia Rusiei în Ucraina, a precizat publicația Financial Times, citată de Taiwan News

În timp ce conducerea chineză a exprimat un sprijin puternic pentru Rusia pe fondul războiului împotriva Ucrainei, băncile și companiile chineze au fost precaute în a face afaceri cu firmele rusești de teama că ar putea declanșa sancțiuni din partea SUA. Oficialii chinezi sunt îngrijorați că aceleași măsuri ar putea fi impuse împotriva lor dacă ar încerca o invazie a Taiwanului.

Pe 22 aprilie a avut loc o întâlnire la care au participat oficiali ai băncii centrale și ai Ministerului de Finanțe al Chinei, respectiv directori de la zeci de bănci chineze și străine, au declarat surse pentru Financial Times. Ministerul de Finanțe a spus că toate băncile mari interne și străine care desfășoară afaceri în China au fost prezente la întâlnire.

Surse au declarat pentru presă că întâlnirea a debutat cu un oficial înalt al Ministerului de Finanțe care a spus că Guvernul chinez este îngrijorat de capacitatea Occidentului de a îngheța activele în dolari ale băncii centrale ruse. Deși oficialii chinezi și reprezentanții băncilor nu au menționat nicio situație militară specifică la întrunire, trebuie reiterat că Beijingul a amenințat în repetate rânduri de-a lungul anilor că va invada Taiwanul.

"Dacă China atacă Taiwan, decuplarea economiilor chineze și occidentale va fi mult mai severă decât decuplarea actuală de Rusia, deoarece amprenta economică a Chinei există în fiecare parte a lumii", a mai zis una dintre surse. 

Autoritățile de reglementare chineze au întrebat reprezentanții băncilor ce s-ar putea face pentru a fi protejate activele de peste mări ale Chinei, în special cele 3,2 trilioane de dolari în rezerve valutare. Activele denominate în dolari ale Chinei variază de la peste 1 trilion de dolari în obligațiuni de trezorerie americane până la clădiri de birouri din New York, a precizat Financial Times. În 2021, rezervele valutare din China s-au ridicat la peste 3,2 trilioane de dolari americani. În ultimii ani, rezervele valutare au rămas relativ stabile.

O altă sursă în temă cu întâlnirea a declarat pentru presă că nimeni de la adunare nu a avut vreo soluție bună la problemă. Sursa respectivă a spus că sistemul bancar al Chinei nu este pregătit pentru înghețarea activelor sale în dolari sau pentru a fi exclus din sistemul SWIFT.

Câțiva bancheri au spus că banca centrală ar putea forța exportatorii să schimbe toate veniturile lor valutare în yuani chinezești pentru a spori deținerile interne în dolari.

Între timp, alți bancheri au fost sceptici că SUA ar putea rupe legăturile economice cu China, având în vedere relațiile comerciale strânse ale celor două țări.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.