Umăr lângă umăr, la vânătoare de generali ruși! Informațiile americane ajută Ucraina să lase armata rusă fără comandanți!


Umăr lângă umăr, la vânătoare de generali ruși! Informațiile americane ajută Ucraina să lase armata rusă fără comandanți!

Statele Unite au furnizat informații despre unitățile ruse care le-au permis ucrainenilor să localizeze și să anihileze mulți dintre generalii ruși care au fost uciși în acțiune, în războiul din Ucraina, spun mai mulți înalți oficiali americani, citați de New York Times.

Oficialii ucraineni au declarat că au ucis aproximativ 12 generali ruși de top în prima linie, un număr care i-a uimit pe analiștii militari.

Potrivit NYT, ajutorul în privința localizării comandanților din armata rusă face parte dintr-un efort clasificat al administrației Biden de a furniza informații în timp real pe câmpul de luptă Ucrainei. Aceste informații includ și analiza anticipativă a mișcărilor de trupe rusești, pe baza datelor obținute din evaluările americanilor asupra planului secret de luptă al Moscovei pentru operațiunile din regiunea Donbas din estul Ucrainei, spun oficialii care, în schimb, au refuzat să precizeze câți generali au fost uciși ca urmare a asistenței SUA.

Statele Unite s-au concentrat pe furnizarea locației și a altor detalii despre cartierul general mobil al armatei ruse, care se mută frecvent. Oficialii ucraineni au combinat aceste informații geografice cu propriile lor informații – inclusiv comunicații interceptate care alertează armata ucraineană despre prezența unor ofițeri ruși înalți – pentru a efectua lovituri de artilerie și alte atacuri care au ucis ofițeri ruși.

Partajarea informațiilor face parte dintr-un flux intensificat de asistență SUA, care include arme grele și ajutor de zeci de miliarde de dolari.

Sprijinul serviciilor de informații americane pentru ucraineni a avut un efect decisiv pe câmpul de luptă, confirmând țintele identificate de armata ucraineană și îndreptând forțele Kievului către noi ținte. 

De când nu a reușit să avanseze spre Kiev, în prima parte a războiului, Rusia a încercat să se regrupeze, cu o forță mai concentrată în estul Ucrainei, care până acum însă nu a reușit să se deplaseze decât lent și inegal.

Oficialii intervievați de New York Times au vorbit sub acoperirea anonimatului pentru a împărtăși detalii despre informațiile secrete partajate cu Ucraina.

Potrivit acestora, administrația americană a căutat să păstreze secrete o mare parte din informațiile de pe câmpul de luptă, de teamă că întreaga colaborare va fi văzută ca o escaladare, fapt care ar fi putut să îl provoace pe președintele Vladimir Putin. De aceea, oficialii americani nu vorbesc nici despre modul în care au obținut informații dinspre cartierul general al trupelor ruse, având grijă să nu își pună în pericol metodele de colectare. Dar pe tot parcursul războiului, agențiile de informații americane au folosit o varietate de surse, inclusiv sateliți clasificați și comerciali, pentru a urmări mișcările trupelor rusești.

Secretarul Apărării Lloyd J. Austin III a mers până într-acolo încât a spus luna trecută că SUA vor „să vadă Rusia slăbită în măsura în care nu va mai putea face genul de lucruri pe care le-a făcut la invadarea Ucrainei”.

Întrebat despre informațiile furnizate ucrainenilor, John F. Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a spus că „nu vom vorbi despre detaliile acestor informații”. Dar el a recunoscut că Statele Unite oferă „Ucrainei informații pe care le pot folosi pentru a se apăra”.

După publicarea articolului în NYT, Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, a precizat într-o declarație că informațiile de pe câmpul de luptă nu au fost furnizate ucrainenilor „cu intenția de a ucide generalii ruși”.

Pe de altă parte, nu toate reușitele ucrainene au avut la bază informații americane. Un bombardament din weekend, într-o locație din estul Ucrainei, unde se afla generalul Valery Gerasimov, comandant de rang înalt al Rusiei, nu a fost ajutat de informațiile americane, potrivit mai multor oficiali SUA, care spun că americanii nu furnizează informații despre cei mai înalți lideri ruși.

Statele Unite furnizează în mod obișnuit informații despre mișcarea trupelor și echipamentelor rusești și ajută Ucraina să confirme locația țintelor critice. Alți aliați NATO oferă, de asemenea, informații în timp real armatei ucrainene.

Administrația Biden furnizează, de asemenea, noi arme care ar trebui să îmbunătățească capacitatea Ucrainei de a viza ofițerii ruși superiori. Versiunea mai mică a dronei Switchblade, care sosește acum pe câmpul de luptă, poate fi folosită pentru a identifica și ucide soldați individuali și ar putea elimina un general care stă într-un vehicul sau dă ordine în prima linie.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.