Amenințarea la adresa Taiwanului. Cele 4 lecții pe care Xi Jinping le-a învățat din războiul Rusiei împotriva Ucrainei


Amenințarea la adresa Taiwanului. Cele 4 lecții pe care Xi Jinping le-a învățat din războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Un jurnalist american a abordat câteva lecții-cheie pe care China le-a învățat din războiul Rusiei în Ucraina, dar și modul în care Occidentul ar trebui să-și ajusteze planul de apărare a Taiwanului.

Scriind un articol pentru The Washington Post, Josh Rogin a citat evaluarea generalului armatei americane Richard Clarke, șeful Comandamentului pentru Operații Speciale din SUA, care consideră că Ucraina l-a determinat pe liderul chinez Xi Jinping să-și schimbe abordarea față de Taiwan în patru moduri-cheie.

În primul rând, Xi a concluzionat probabil că un atac asupra Taiwanului trebuie să fie rapid și să folosească o forță copleșitoare pentru a elimina capitala, Taipei, cât mai curând posibil. El va încerca să evite greșelile tactice ale lui Putin din primele zile ale conflictului, care au dus la o campanie prelungită în Ucraina fără un învingător clar.

În al doilea rând, Xi va valorifica probabil elementul-surpriză. Văzând cum masarea extinsă de forțe a Rusiei la granița cu Ucraina a permis SUA și aliaților să aibă timp să se organizeze înaintea invaziei, Xi va opta pentru o lovitură mai rapidă.

În al treilea rând, Xi încearcă probabil să anticipeze care zone ale economiei Chinei sunt vulnerabile la sancțiuni. Văzând izolarea economică pe care sancțiunile occidentale au impus-o Rusiei, China va încerca să se pregătească cât mai mult posibil înainte de a face o mișcare.

CITIȚI ȘI: Ședință de foc la Beijing pe tema riscurilor atacării Taiwanului. China caută cu disperare soluțiile pentru a ameliora impactul sancțiunilor occidentale ce ar fi impuse în urma declanșării războiului

În cele din urmă, Xi va dedica mai multe resurse luptei din cadrul războiului informațional. După ce a văzut cum Putin a eșuat din ce în ce mai mult în a conduce narațiunea, China va încerca să exercite mai mult control asupra acoperirii mediatice a unui conflict împotriva Taiwanului. 

Acest lucru necesită ca Washington și Taipei să își ajusteze pregătirile pentru apărarea Taiwanului.

Rogin a precizat că senatorul Lindsey Graham, SUA, trebuie să ajute Taiwanul să construiască o forță de apărare civilă mai puternică, astfel încât taiwanezii să-și poată apăra casele. Acesta a adăugat că SUA trebuie să convingă China că va veni în apărarea Taiwanului.

Asta înseamnă că SUA și aliații săi ar trebui să pregătească logistica în Pacificul de Vest cât mai curând posibil. SUA trebuie, de asemenea, să își modifice politica de "ambiguitate strategică" pentru a clarifica faptul că cu siguranță vor apăra Taiwanul.

Rogin a afirmat că cea mai mare greșeală a Occidentului în Ucraina a fost de a crede propaganda rusă despre Ucraina, ceea ce a dus la o întârziere în mobilizarea sprijinului pentru Kiev până la momentul în care Putin atacase deja. În mod similar, propaganda chineză încearcă să încadreze asistența militară și sprijinul diplomatic al SUA drept "amenințarea reală la adresa păcii din strâmtoarea Taiwan".

A învăța din greșelile Ucrainei înseamnă că Washingtonul și aliații săi trebuie să consolideze acum cadrul pentru apărarea Taiwanului, a concluzionat acesta. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.