Pacifismul putred al socialiștilor germani în contextul războiului din Ucraina. Fost ministru polonez de Externe: "Germania pierde mult în ochii întregii Europe centrale prin inacțiunea sa, care devine jalnică"


Pacifismul putred al socialiștilor germani în contextul războiului din Ucraina. Fost ministru polonez de Externe: "Germania pierde mult în ochii întregii Europe centrale prin inacțiunea sa, care devine jalnică"

Radoslaw Sikorski, fost ministru polonez de Externe în perioada 2007-2014 în Guvernul Donald Tusk, a criticat încă o dată atitudinea Germaniei față de criza provocată de invazia rusă a Ucrainei.

"Germania pierde mult în ochii întregii Europe centrale prin inacțiunea sa, care devine jalnică", a declarat Radoslaw Sikorski, europarlamentarul celui mai important partid polonez de opoziție, Platforma Civică (PO), într-un interviu acordat canalului privat de televiziune Polsat News, comentând cu privire la atitudinea Germaniei față de Kiev și Moscova. 

Sikorski, care a fost și ministru al Apărării în perioada 2005-2007, a fost întrebat despre cuvintele sale din urmă cu mai bine de un deceniu: "Nu îmi este frică de Germania, ci de inactivitatea ei".

"Am impresia că aceste cuvinte sunt actuale, pentru că tocmai Germania este inactivă, în timp ce ar trebui să ofere un exemplu de ajutor pentru victima agresiunii rusești", a răspuns acesta. 

Politicianul a adăugat că înțelege că există un "mare conflict" în coaliția de guvernământ din Germania. 

"Atât verzii, cât și FDP vor o atitudine dură, vor atât un embargo (asupra resurselor energetice din Rusia - n.red.), cât și o accelerare a tranziției energetice, dar în SPD avem oameni care cred că pacea se produce atunci când victima capitulează. Este un fel de degenerare a pacifismului", a spus el.

"Dar văd legat de cancelarul german Olaf Scholz că încearcă să-și tragă partidul pe poziții mai bune", a adăugat Sikorski.

Vorbind pe 2 mai la postul TV ZDF, șeful Guvernului german a precizat că președintele rus Vladimir Putin a calculat greșit dacă credea că poate captura un teritoriu aparținând Ucrainei, iar apoi să declare încetarea ostilităților, așteptând astfel ca țările occidentale să ridice sancțiunile împotriva Rusiei ca răspuns.

Cu o zi mai devreme, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că Germania este pregătită pentru un embargo asupra petrolului rusesc. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.