Vești rele pentru ”orci”! Echipajele ucrainene ale obuzierelor Panzerhaubitze 2000 au ajuns în Germania pentru instrucție


Vești rele pentru ”orci”! Echipajele ucrainene ale obuzierelor Panzerhaubitze 2000 au ajuns în Germania pentru instrucție

Zeci de soldați ucraineni au aterizat marți în Germania, landul Renania-Palatinat, pentru a se antrena pe ceea ce este probabil cel mai modern sistem de artilerie din acest moment – obuzierele autopurtate Panzerhaubitze 2000. Viitoarele echipaje ale sistemului de artilerie și experții tehnici care îi însoțesc urmează să intre de miercuri într-un program de antrenament rapid la Școala de Artilerie a Bundeswehr din Idar-Oberstein, după cum informează cercurile guvernamentale din Berlin.

Pentru a o ajuta se apăra împotriva atacurilor rusești, Germania și Țările de Jos vor să predea Ucrainei un total de douăsprezece obuziere autopropulsate. Fiecare sistem de artilerie este deservit de un echipaj format din cinci soldați. Numărul de militari planificați pentru antrenament este, în aceste condiții, de peste 60 de persoane, personalului operativ adăugându-i-se, de asemenea, experți tehnicii și traducătorii.

Potrivit informațiilor furnizate de oficialii germani, soldații ucraineni au mers mai întâi în Polonia, și au fost transportați la aeroportul Zweibrücken cu un avion de transport al Bundeswehr. Antrenamentul echipajelor ucrainene ale obuzierelor ar trebui să dureze în jur de 40 de zile, sau mai puțin, în funcție de nivelul de cunoștințe al soldaților, aceștia trebuind să învețe cum să conducă obuzierul autopropulsat, să-l poziționeze și să-l pregătească pentru tragere, să-l utilizeze și să-l depaneze în caz de defecțiune. 

Panzerhaubitze 2000, abreviat PzH 2000, este un obuzier autopropulsat german de 155 mm dezvoltat de Krauss-Maffei Wegmann (KMW) și Rheinmetall pentru armata germană. PzH 2000 este poate cel mai puternice sisteme de artilerie convențional autopurtat dezvoltat în ultimul deceniu. Este capabil de o rată de foc foarte mare; în modul rafală, poate trage trei cartușe în nouă secunde sau zece în 56 de secunde. PzH 2000 are suport automat de reîncărcare operatori pot asigura încărcarea a 60 de obuze și cartușe propulsive în mai puțin de 12 minute. PzH 2000 a fost, de asemenea, selectat de armatele din Italia, Țările de Jos, Grecia, Lituania, Ungaria, Qatar și Croația, în cea mai mare parte înlocuind sisteme mai vechi, cum ar fi obuzierul M109. Cu muniție standard, obuzierul autopropulsat trage până la distanțe de 30 de kilometri. Potrivit Bundeswehr, cu așa-numita muniție cu rază de acțiune îmbunătățită, sistemul de artilerie devine eficient până la 40 de kilometri distanță.

PzH 2000 a fost folosit pentru prima dată în luptă de către Comandamentul de Sprijin al Armatei Regale Olandeze în august 2006 împotriva țintelor talibane din provincia Kandahar, Afganistan, în sprijinul Operațiunii Medusa. Apoi a fost folosit în mod regulat în sprijinul trupelor coaliției, în provincia Uruzgan, Afganistan. Inițial arma a fost criticată de olandezii din provincia Uruzgan, deoarece sistemul NBC conceput pentru a fi utilizat în Europa nu putea face față nivelului ridicat de praf din Afganistan. Ulterior obuzierele au fost dotate cu armură suplimentară montată pe acoperiș pentru a proteja dispozitivele împotriva loviturilor de mortier. 


 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.