Gest colosal al Statelor Unite. Camera Reprezentanților a suplimentat ajutorul acordat Ucrainei cu 40 de miliarde de dolari. Acești bani vor „proteja democrația și vor limita agresiunea Rusiei”


Gest colosal al Statelor Unite. Camera Reprezentanților a suplimentat ajutorul acordat Ucrainei cu 40 de miliarde de dolari. Acești bani vor „proteja democrația și vor limita agresiunea Rusiei”

Camera Reprezentanților a Statelor Unite a aprobat, marți, un ajutor în valoare de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, cu o largă majoritate de voturi (368), cele 57 de voturi de respingere venind din partea republicanilor, după cum transmite Reuters. Urmează votul din Senat, unde democrații nu mai sunt însă majoritari și este nevoie de un număr de voturi consistent din partea republicanilor. Relatările de presă indică însă că va fi un vot fără emoții. 

Inițial, Joe Biden, liderul de la Casa Albă, a solicitat Congresului acordul pentru un ajutor în valoare de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina, dar legislativul a decis să mărească finanțarea. 

„Acest proiect de lege va proteja democrația, va limita agresiunea Rusiei și va întâri securitatea noastră națională și, cel mai important, va ajuta Ucraina”, a precizat democratul Rosa DeLauro, șeful comisiei din Camera Reprezentanților care a aprobat finanțarea.

Câțiva republicani au criticat proiectul de lege, apreciind că viteza cu care democrații trimit peste graniță o sumă atât de mare din taxele americanilor este mult prea mare. 

Pachetul de suport acordat Ucrainei include: 6 miliarde de dolari pentru asistență în materie de securitate, inclusive instruire și arme, 8,7 miliarde de dolari pentru reaprovizionarea stocurilor de echipamente militare trimise de SUA Ucrainei și 3,9 miliarde de dolari pentru operațiunile Comandamentului European. 

Suplimentar, legislativul a aprobat punerea la dispoziția președintelui Biden a altor 11 miliarde de dolari, liderul american putând astfel să transfere produse și servicii din Statele Unite, în situații de urgență, fără aprobarea Congresului. Biden ceruse inițial „doar” 5 miliarde de dolari.

Alte 4 miliarde de dolari au fost aprobate pentru a oferi suport Ucrainei și altor țări afectate de războiul rusesc. 

Până în prezent, SUA au trimis în Ucraina, de la începutul invaziei, armament și echipament militar în valoare de 3,5 miliarde de dolari, printre care obuziere, sisteme anti-aeriene Stinger, sisteme anti-tanc Javelin, muniție și drone Ghost. (Sursa: The Guardian)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.