Varianta anexării teritoriilor cucerite fără referendum. A 77-a zi de război în Ucraina


Varianta anexării teritoriilor cucerite fără referendum. A 77-a zi de război în Ucraina

1. Forțele ucrainene au continuat ofensiva la est și nord de Harkov, prizonierii capturați în aceste lupte s-au dovedit a fi originari din regiunile separatiste Donețk și Lugansk. La vest de Slaviansk trupele ruse încearcă să își mențină pozițiile pe malul drept al râului Doneț. A continuat bombardarea orașelor Slaviansk și Bahmut. Localități din regiunea Cernihov au fost atacate cu lovituri de mortier, lansate de pe teritoriul Rusiei. În regiunea Sumî au fost înregistrate două atacuri cu rachetă.

2. Reprezentanții regimentului Azov consideră că este posibilă deblocarea Mariupolului pe cale militară, însă nu există voință politică pentru o astfel de operațiune. Ministerul Apărării de la Kiev a anunțat că este imposibilă organizarea unei operațiuni militare care să deblocheze orașul Mariupol. Vicepremiera Ucrainei Irina Vereșciuk a declarat că jumătate din militarii ucraineni din combinatul Azovstal sunt răniți și au nevoie urgentă de îngrijiri medicale. Forțele ruse au continuat ieri să atace combinatul Azovstal.

3. Au continuat zilele acestea luptele pentru controlul Insulei Șerpilor, rușii au încercat să aducă pe mare trupe și echipamente, navele ruse au fost atacate de ucraineni cu drone, conform serviciilor de informații britanice (nu au existat comunicate recente despre astfel de lupte de la Kiev sau Moscova). Serviciile de informații britanice apreciază că dacă rușii vor reuși să instaleze pe Insula Șerpilor radare, sisteme antiaeriene și defensive plus rachete de croazieră vor reuși să domine zona de nord-vest a Mării Negre.

4. Autoritățile instalate de forțele ruse la conducerea regiunii Herson afirmă că nu va fi nevoie de un referendum pentru alipirea acestei regiuni la Federația Rusă. ”Nu va fi nici o republică populară Herson, nu va fi nici un referendum, va fi un decret care va solicita președintelui Rusiei să introducă regiunea ca subiect cu drepturi depline al Federație Ruse” a afirmat Kiril Stremousov, șeful adjunct al administrației din Herson. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a reacționat cu prudență, afirmând că o solicitare precum cea amintită mai sus depinde de locuitorii regiunii Herson care sunt în măsură să își hotărască soarta. Autoritățile pro-ruse din orașul Herson vor să numească o stradă cu numele politicianului rus Vladimir Jirinovsky. Vice-premierul din Crimeea Gheorghi Muradov a declarat că regiunile cucerite din sudul Ucrainei împreună cu Crimeea vor forma o nouă regiune a Federației Ruse.

5. Matlda Bogner, șefa misiunii ONU pentru drepturile omului în Ucraina a declarat că a primit informații credibile conform cărora prizonierii ruși aflați în custodia forțelor ucrainene sunt torturați și supuși relelor tratamente, a făcut apel către ambele părți implicate în conflict să oprească astfel de practici.

6. Guvernul de la Kiev a aprobat un decret prin care toate proprietățile Rusiei din Ucraina vor fi confiscate în beneficiul unui fond național de investiții care va fi utilizat pentru reconstrucția zonelor afectate de război.

7. Doi cetățeni ucraineni din regiunea Rivne sunt anchetați sub suspiciunea că au justificat agresiunea armată a Rusiei asupra Ucrainei. Ei ar fi negat comiterea unui genocid de armata rusă în Bucea și Irpin.

8. În orașul Dnipro a fost demontat un monument ridicat în onoarea tinerilor comuniști (komsomoliști). În paralel au fost schimbate denumirile a 20 de străzi care aminteau de Rusia sau Uniunea Sovietică.

9. Volumul de gaze rusești care tranzitează Ucraina către Europa occidentală a scăzut ieri cu 25%, Kievul afirmă că acest lucru s-a petrecut datorită faptului că a pierdut controlul asupra stației de comprimare din Novopskov, regiunea Lugansk.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.