Rusia primește o lovitură istorică pe fondul atrocităților comise de regimul Putin: Finlanda a anunțat oficial că dorește să aplice fără întârziere pentru aderarea la NATO, alianța urmând să-și dubleze granița pe care o are cu statul ce comite fapte abominabile în Ucraina


Rusia primește o lovitură istorică pe fondul atrocităților comise de regimul Putin: Finlanda a anunțat oficial că dorește să aplice fără întârziere pentru aderarea la NATO, alianța urmând să-și dubleze granița pe care o are cu statul ce comite fapte abominabile în Ucraina

Pe fondul atrocităților comise de armata rusă în Ucraina, președintele finlandez Sauli Niinistö și premierul Sanna Marin au transmis joi, 12 mai, printr-o declarație comună, că "Finlanda trebuie să aplice pentru aderarea la NATO fără întârziere".

Redăm declarația comună: "Pe parcursul acestei primăveri, a avut loc o dezbatere importantă despre posibilitatea aderării Finlandei la NATO. A fost nevoie de timp pentru ca Parlamentul și întreaga societate să-și stabilească pozițiile în această chestiune. A fost nevoie de timp pentru contacte internaționale cu NATO și statele sale membre, precum și cu Suedia. Am vrut să alocăm spațiul necesar acestei dezbateri. Acum, când momentul pentru luarea deciziei se apropie, ne declarăm viziunile identice, pentru informarea grupurilor parlamentare și a partidelor. Statutul de membru NATO va întări securitatea Finlandei. Ca membru NATO, Finlanda va întări întreaga alianță defensivă. Finlanda trebuie să aplice fără întârziere pentru aderarea la NATO. Sperăm că pașii naționali necesari pentru această decizie vor fi făcuți rapid, în zilele următoare".

Invazia rusească din Ucraina are efect de bumerang pe mai multe fronturi împotriva Kremlinului. Dar una dintre cele mai dezastruoase consecințe pentru președintele rus Vladimir Putin constă în tot mai probabila aderare a Finlandei la NATO, arată o analiză CNN

Rusia împarte în prezent aproximativ 1200 de km de graniță terestră cu cinci membri NATO. Aderarea Finlandei ar însemna că o națiune cu care Rusia împarte o graniță de 1300 de km va deveni oficial aliniată militar cu Statele Unite.

Se crede că aderarea la NATO, din perspectiva Alianței, se poate întâmpla foarte repede, deoarece Finlanda îndeplinește deja majoritatea criteriilor și este foarte puțin probabil ca vreun membru al acestei structuri militare să se opună.

Nu numai că aceasta ar fi o veste proastă pentru Kremlin, dar aderarea Finlandei ar fi o binefacere pentru NATO. În ciuda populației sale relativ mici, Finlanda este o putere militară serioasă care a fost aliniată neoficial cu Occidentul de zeci de ani. Armata sa a folosit de zeci de ani echipamente achiziționate din Statele Unite care sunt compatibile cu aliații NATO, ceea ce înseamnă că s-ar putea alătura cu ușurință misiunilor NATO dacă ar alege să facă acest lucru.

În contextul prezentat mai sus, trebuie subliniat un alt element-cheie, care probabil a facilitat decizia Finlandei de a merge pe calea aderării la NATO și anume garanțiile de securitate oferite de Marea Britanie. De aceleași garanții de securitate se bucură și Suedia, care e așteptată la rândul ei să ia o decizie referitoare la aderarea la NATO. 

Soldații britanici vor fi trimiși să apere Suedia și Finlanda de invazia rusă, a declarat miercuri Boris Johnson, în timp ce a încheiat acorduri de apărare reciprocă cu națiunile nordice, pentru a întări opoziția față de Vladimir Putin.

Premierul britanic sugerase inclusiv că ar putea fi trimise trupe chiar dacă cele două țări nu merg pe calea aderării la NATO.

Acordurile de apărare, semnate în timpul vizitei de miercuri a premierului Johnson în ambele țări, reprezintă un avertisment către Moscova în cazul în care este tentată să invadeze Suedia și Finlanda înainte ca acestea să obțină statutul de membre ale NATO. 

Ambele țări au trimis arme și ajutoare Ucrainei, dar în prezent nu sunt membre NATO și nu sunt protejate de Articolul 5 al alianței, care spune că un atac asupra unei țări membre este un atac asupra tuturor.

"Am fost forțați să discutăm cum să ne întărim cel mai bine apărarea comună împotriva unui tiran al secolului al XXI-lea", a spus Johnson, care s-a oferit, de asemenea, să desfășoare mai multe forțe aeriene, terestre și maritime britanice în regiune, zonă care se învecinează cu Rusia.

Întrebat în cadrul unei conferințe de presă susținute alături de președintele finlandez, Sauli Niinistö, dacă vor exista "bocanci britanici pe front" în timpul unui posibil conflict cu Rusia, Johnson a spus: "Da, vom veni unul în ajutorul celuilalt, inclusiv cu asistență militară".

Niinistö i-a spus lui Putin să "se privească în oglindă" dacă se întreabă de ce Finlanda ar putea adera la NATO. "Tu ai cauzat asta!", a completat acesta. 

Suedia este nealiniată de mai bine de 200 de ani, în timp ce Finlanda a devenit neutră după ce a fost invadată de Uniunea Sovietică în al Doilea Război Mondial. 

Aderarea lor ar întări poziția NATO față de Rusia. The Telegraph transmite că liderii NATO elaborează un plan pe 10 ani cu o politică în stilul Războiului Rece de "izolare" a Rusiei.

Finlanda și Suedia au armate moderne, bine echipate, iar Suedia are una dintre cele mai mari și mai performante forțe aeriene din Europa de Vest. Cinci la sută din PIB, mai mult decât e obiectivul NATO privind cheltuielile pentru apărare, sunt alocați în fiecare an pentru echiparea și întreținerea forțelor armate.

Conscripția militară este încă obligatorie pentru toți bărbații din Finlanda, care se mândrește cu aproximativ 900.0000 de rezerviști și o flotă puternică într-o țară cu o populație de numai 5,5 milioane. 

Întrebat dacă noile acorduri de securitate înseamnă că Marea Britanie își va folosi armele nucleare pentru a apăra Suedia, Johnson a spus: "Este ceva despre care nu comentăm în general. Dar ceea ce am precizat este că depinde de oricare dintre părți să facă o cerere și o luăm foarte în serios".

"Ceea ce spunem cu tărie este că, în cazul unui atac asupra Suediei, Regatul Unit ar veni în asistența Suediei cu orice i-ar cere Suedia", a mai precizat acesta. 

Magdalena Andersson, premierul suedez, a declarat: "Președintele Putin a crezut că ar putea provoca falii (în lumea occicentală - n.red.), dar a reușit contrariul".

Acordurile de apărare înseamnă că antrenamentele și exercițiile, respectiv desfășurările militare comune vor fi intensificate, partajarea componentei de intelligence va fi amplificată și apărarea împotriva atacurilor cibernetice va fi întărită.

Un purtător de cuvânt din Downing Street a declarat că liderii suedezi și britanici "au subliniat că relațiile cu Putin nu vor putea fi niciodată normalizate". (sursa: The Telegraph

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.