După distrugerile provocate de invadatorii ruși, economia Ucrainei nu se mai poate ridica fără ajutor extern, deși există semnale că în anumite sectoare începe să își revină


  • ACP
  • May 12, 2022 20:22
  • 945
După distrugerile provocate de invadatorii ruși, economia Ucrainei nu se mai poate ridica fără ajutor extern, deși există semnale că în anumite sectoare începe să își revină

Daunele cauzate economiei Ucrainei de către armata rusă, de la începutul invaziei, sunt absolut catastrofale, numai infrastructura înregistrând pagube în valoare de aproximativ jumătate din produsul său intern brut, a declarat Kyrylo Shevchenko, guvernatorul Băncii Naționale a Ucrainei (BNU) într-un interviu acordat publicației japoneze Asahi Shinbun.

Shevcenko a spus că Banca a ajuns la acest rezultat după ce a evaluat daunele fizice aduse infrastructurii ucrainene de la începutul războiului, de pe 24 februarie, menționând daunele aduse drumurilor și clădirilor de bombardamentele armatei ruse.  

Guvernul ucrainean a declarat că se va confrunta cu un deficit de venituri de aproximativ 5 miliarde de dolari pe lună anul acesta, iar guvernatorul Băncii Naționale a estimat că PIB-ul Ucrainei "ar putea scădea cel puțin cu o treime" în 2022, față de valoarea de aproximativ 200 de miliarde de dolari realizată în 2021 de Ucraina.

În același timp, băncile și companiile se dovedesc a fi destul de rezistente în fața agresiunii militare a Rusiei, 78% din sucursalele băncilor autohtone redeschizându-se recent, a mai spus guvernatorul Shevcenko. 

Acesta a menționat și faptul că un sondaj efectuat de BNU care a vizat aproximativ 20.000 de companii din Ucraina, la câteva zile după începerea invaziei, a constatat că dacă atunci 32% din ele au suspendat operațiunile, până la sfârșitul lunii aprilie această cifră a scăzut la 17%. În ciuda acestor semnale pozitive, Shevcenko a concluzionat că Ucraina nu poate reconstrui doar pe baza fondurilor interne de rezervă, deoarece "pierderile economice sunt imense". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.