VIDEO TERIFIANT: Armata lui Putin și-a abandonat morții într-un tren frigorific și refuză să-i repatrieze în Rusia


VIDEO TERIFIANT: Armata lui Putin și-a abandonat morții într-un tren frigorific și refuză să-i repatrieze în Rusia

Un tren frigorific plin cu cadavrele soldaților lui Vladimir Putin, uciși în campania nereușită de cucerire a Kievului, a fost abandonat de trupele rusești în retragerea lor grabnică din nordul Ucrainei. În vagoanele garniturii, morții au fost găsiți aruncați claie peste grămadă, unii în proprii saci de dormit și cu buzunarele pline de bijuterii de aur, se presupune că jefuite de la civilii ucraineni.

Armata ucraineană le-a oferit jurnaliștilor acces la garnitura macabră abandonată lângă Kiev, un colonel spunând reporterilor că Moscova a refuzat pur și simplu să-şi revendice cadavrele propriilor trupe.

Imaginile filmate arată mai mulți specialiști în medicină legală sortând stivele de cadavre abandonate în vagoane, încercând să-i identifice pe cei morți și introducând trupurile soldaților ruși în saci mortuari. 

Kievul spune că peste 25.000 de soldați ruși au fost uciși de când președintele rus a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina pe 24 februarie. Kremlinul a recunoscut doar aproximativ 1.300 de morți.

Într-o declarație pentru reporterii Al Jazeera, colonelul ucrainean Volodymir Liamzin a anunțat că toate cadavrele din tren „vor fi păstrate atâta timp cât va fi nevoie”, spunând că Ucraina intenționează să trateze morții ruși mai bine decât i-au au tratat soldații Kremlinului pe civilii ucraineni.

„Guvernul [ucrainean] va decide [ce să facă cu cadavrele] pentru că rușii refuză să le ia acasă”, a spus Volodymir Liamzin, adăugând faptul că, în opinia sa, „fiecare cadavru găsit este dovada unei crime de război”.

Lucrătorii de la morgă le-au arătat reporterilor și faptul că au găsit aur în buzunarele soldaților, cel probabil jefuit de la civilii ucraineni. Jafurile în Ucraina, la care s-au pretat soldații lui Putin, au fost bine documentată, în timp ce procurorii - atât cei ucraineni, cât și cei internaționali - investighează și sute de alte potențiale crime de război comise de soldații ruși, inclusiv crime în masă, tortura și viol.

Trupele ruse au invadat Ucraina pe 24 februarie, în ceea ce Kremlinul încă numește a fi o „operație militară specială” pentru „protecția Donbass”. Între 24 februarie și 10 mai, pierderile totale în luptă ale trupelor ruse s-au situat la aproximativ 26.000 de oameni, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. 



Armata ucraineană mai susține că Rusia a pierdut mii de vehicule militare, inclusiv 1.170 de tancuri, 2.808 vehicule blindate de luptă, 519 sisteme de artilerie, 185 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 87 de sisteme antiaeriene, 199 de avioane de război, 158 de elicoptere, 1.981 de autovehicule și cisterne de combustibil, 12 nave, 380 de vehicule aeriene fără pilot, 41 de unități de echipamente speciale și 94 de rachete de croazieră.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.