Războiul Rusiei contra Ucrainei. Japonia solicită Chinei "să joace un rol responsabil"


Războiul Rusiei contra Ucrainei. Japonia solicită Chinei "să joace un rol responsabil"

Ministrul de Externe al Japoniei a cerut miercuri Beijingului "să joace un rol responsabil" cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, fiind primele sale discuții cu omologul său chinez din ultimele șase luni.

Japonia s-a alăturat aliaților occidentali cu privire la impunerea de sancțiuni dure împotriva Rusiei, în timp ce China a refuzat să condamne războiul declanșat de Kremlin. 

Ministrul de Externe Yoshimasa Hayashi i-a spus omologului său chinez Wang Yi că invazia rusească "este o încălcare clară a Cartei ONU și a altor legi internaționale", a transmis Ministerul de Externe al Japoniei printr-un comunicat.

Hayashi "a cerut Chinei să joace un rol responsabil în menținerea păcii și securității internaționale", a adăugat ministerul. 

Discuțiile sunt primele dintre cei doi miniștri de Externe din noiembrie 2021 încoace, potrivit Ministerului de Externe al Japoniei, având loc pe fondul creșterii preocupărilor legate de tensiunile geopolitice.

Se consideră că Rusia și China își intensifică coordonarea, Beijingul refuzând să se alăture condamnării invaziei Moscovei.

Discuțiile au loc în timp ce președintele american Joe Biden urmează să sosească în Japonia în această săptămână, după o oprire la Seul.

El va purta discuții bilaterale cu prim-ministrul Fumio Kishida și va participa la o întâlnire a grupării Quad care include Australia și India.

Gruparea are menirea de a face presiuni asupra Chinei, pe măsură ce Beijingul își consolidează greutatea economică și militară în regiune.

Japonia vede cu îngrijorare creșterea afectivității militare a Beijingului, iar Hayashi a ridicat anumite probleme în discuțiile cu Wang, inclusiv insulele disputate între țări și situația din Marea Chinei de Est și de Sud.

Dar China este, de asemenea, cel mai mare partener comercial al Tokyo, iar Japonia dorește să evite să fie atrasă în dispute între Beijing și Washington.

Hayashi a spus că atât China, cât și Japonia "ar trebui să spună ce trebuie spus și să se angajeze în dialog", avertizând că relațiile bilaterale "se confruntă cu diverse dificultăți și că opinia publică din Japonia este extrem de severă față de China". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.