Polonia își asumă rolul de garant al securității Europei: Morawiecki anunță că țara sa va apăra Suedia și Finlanda inclusiv înainte ca cele două state să devină membre NATO


Polonia își asumă rolul de garant al securității Europei: Morawiecki anunță că țara sa va apăra Suedia și Finlanda inclusiv înainte ca cele două state să devină membre NATO

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că țara sa va apăra Suedia și Finlanda inclusiv înainte ca cele două state să devină membre NATO. Astfel de garanții de securitate au fost oferite Finlandei și Suediei și de Marea Britanie, semnându-se inclusiv acorduri care prevăd ca statele în cauză să-și acorde sprijin reciproc inclusiv de natură militară. 

"Consider că aderarea Suediei și Finlandei la NATO reprezintă un semnal important de consolidare a securității în Europa", a spus Morawiecki. 

"Vreau să precizez că, în cazul unui atac asupra Suediei sau Finlandei în timpul aderării lor, Polonia le va veni în ajutor", a continuat acesta. (sursa: Reuters)

Polonia își asumă astfel un veritabil rol de garant al securității Europei. Amintim în acest sens că, la începutul lunii mai, Polonia a acceptat propunerea Kievului de a deveni un garant de securitate al Ucrainei, conform unei declarații a consilierului pe politică externă al președintelui polonez. 

Jakub Kumoch a declarat pe 1 mai, pentru o publicație poloneză, că administrația președintelui Volodimir Zelenski a fost autoarea proiectului care prevede ca Polonia să devină un garant de securitate pentru Ucraina. 

"Președintele (președintele polonez Andrzej Duda - n.red.) și Guvernul au luat decizia că Polonia nu se va sustrage responsabilității sale", a spus Kumoch.

"Discutăm în prezent un proiect de acord între Ucraina și statele garante. Cu toate acestea, acesta este doar începutul drumului și o modalitate posibilă de a pune capăt conflictului", a completat acesta. 

"A fost trimis, spre consultare, statelor care au acceptat să aibă rol de garanți. Dacă se dorește să se ajungă la un acord de pace, ne interesează doar unul care să garanteze integritatea teritorială a Ucrainei și independența acesteia și doar unul cu care ucrainenii sunt de acord", a mai zis Kumoch. 

"Pot să vă asigur: nu va exista niciun sprijin pentru niciun acord de pace care ar preda Ucraina Rusiei", a mai subliniat Kumoch.

Acesta a mai precizat că statele garante includ SUA, Marea Britanie, Polonia, Germania, Franța, Turcia și alte câteva țări. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.