Spania și Marea Britanie, avertisment comun: Expansiunea Rusiei în Africa e o amenințare pentru NATO!


Spania și Marea Britanie, avertisment comun: Expansiunea Rusiei în Africa e o amenințare pentru NATO!

Influența și activitatea în expansiune a Rusiei în Africa reprezintă o amenințare "îngrijorătoare" la adresa securității țărilor NATO și trebuie abordată de alianța militară în mod complementar cu problema reprezentată de invazia acestei țări în Ucraina, au declarat miercuri miniștrii Apărării din Spania și Marea Britanie, pe parcursul unei conferințe de presă comune ce s-a desfășurat la Madrid. 

Ministra Apărării din Spania, Margarita Robles, a declarat că extinderea operațiunilor de către statul rus și Grupul Wagner în țări precum Mali și Libia a fost "foarte clară" . În acest context, Margarita Robles a lansat o serie de acuzații grave la adresa Rusiei și Grupului Wagner, spunând că acestea încurajează crima organizată și terorismul. 

"NATO nu poate rămâne indiferentă în această situație", a adăugat ea.

Britanicul Ben Wallace, aflat la Madrid pentru o întâlnire bilaterală înaintea găzduirii de către Spania a unui summit NATO, a declarat că fenomenele ce vizează Africa precum instabilitatea în creștere, respectiv foametea, ar putea avea un impact semnificativ asupra Europei.

"Dacă Rusia poate folosi fluxurile de migranți ca armă la un capăt al Europei, cu siguranță o poate folosi și la celălalt", a precizat acesta. 

El se referea la acuzațiile guvernelor occidentale conform cărora, în criza de anul trecut de la granița Uniunii Europene, Rusia și-a sprijinit aliatul, ne referim la Belarus, încurajând mii de migranți care fug de război în alte părți ale lumii să meargă spre Polonia, ca răzbunare pentru sancțiunile impuse de UE.

Wallace a întărit apelul Margaritei Robles ca NATO să includă apărarea flancului său sudic în noul său concept strategic, doctrină militară de bază ce va fi elaborată la summitul de la Madrid.

"Conceptul strategic al NATO trebuie să implice întreaga NATO, tot teritoriul pe care îl acoperă prin parteneriatul său", a spus Wallace.

"Armata Rusiei este deja epuizată, spartă, vedem că folosește echipamente ce erau scoase din uz. Marina rusă va fi mai mult o amenințare, Vladimir Putin își va folosi marina ca o modalitate de a-și intimida inamicii și asta înseamnă că va fi prezent și în alte părți, inclusiv flancul sudic", a adăugat acesta. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.