Cum încearcă statul New York să scadă prețul benzinei


  • ACP
  • Jun 1, 2022 20:32
  • 1268
Cum încearcă statul New York să scadă prețul benzinei

Dacă în urmă cu mai bine de un an parlamentarii statului New York cereau o creștere a taxei federale pe benzină, motivând că aceasta nu a mai crescut din 1993, acum, aceiași reprezentați sunt pe cale să suspende taxa pe benzină pentru restul anului 2022, în încercarea de a face prețul combustibilului mai accesibil, după scumpirile masive din acest an.

Statul New York are în prezent un preț mediu de 4,93$ per galon (5,03 în orașul New York), cu puțin peste media națională de 4,67$, iar suspendarea taxei ar trebui să scadă prețul cu aproximativ 16 cenți pe galon. Unele zone ale statului ar putea vedea reduceri și mai mari la pompă, deoarece au propriile taxe pe benzină și limitează suma pe care o colectează între 2 și 3 dolari pe galonul de benzină. Oficialii din New York recunosc însă că nu au puterea de a impune companiilor petroliere să transmită în prețul la pompă economiile făcute prin suspendarea taxei, motiv care face ca Guvernul federal să ezite să suspende taxa națională pe benzină, în ciuda solicitărilor primite. De asemenea, Guvernul federal nu vrea să renunțe la taxa pe benzină deoarece ar putea fi afectată astfel finanțarea pentru viitoarele proiecte rutiere.  

Decizia eliminării temporare a taxei de către statul New York nu este însă o premieră – statul Connecticut a suspendat taxa de 25 de cenți per galon încă de la începutul acestui an.  

Oricum, se pare că limita suportabilității pentru șoferii americani nu a fost încă atinsă, prețurile ajungând chiar mai sus la ultima criză, declanșată în 2008. Astfel, dacă la nivel de dolar prețurile la benzină sunt la cel mai ridicat nivel istoric în Statele Unite, acestea sunt însă destul de mult sub prețurile ajustate în funcție de inflație din 2008. În urmă cu paisprezece ani, media națională era de 4,11 USD, ceea ce este echivalentul a 5,52 dolari pe galon astăzi, preț depășit acum doar în statul California, unde politicile stângii au dus benzina la 6,19 dolari per galon. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.