Oficial: Rusia, demolată tehnologic de Taiwan. În urma unui nou pachet de sancțiuni, entitățile ruse vor primi doar cipuri inferioare celor ce erau folosite pentru producția unui PlayStation lansat în anul 2000


Oficial: Rusia, demolată tehnologic de Taiwan. În urma unui nou pachet de sancțiuni, entitățile ruse vor primi doar cipuri inferioare celor ce erau folosite pentru producția unui PlayStation lansat în anul 2000

Taiwan a interzis vânzarea cipurilor moderne către Rusia și Belarus, ca răspuns la războiul la scară largă declanșat de Kremlin, pe 24 februarie, împotriva Ucrainei.

Săptămâna aceasta, Ministerul Afacerilor Economice din Taiwan a publicat o listă de bunuri strategice de înaltă tehnologie care nu pot fi exportate în Rusia și Belarus.

Ministerul a declarat că exporturile acestor mărfuri de înaltă tehnologie sunt interzise inclusiv în cazul Belarusului, deoarece țara condusă de dictatorul Lukashenko ar putea ajuta Rusia să ocolească noile sancțiuni.

Firmelor din aceste două țări li se interzice acum să achiziționeze microprocesoare sau microcircuite fabricate în Taiwan care au oricare dintre următoarele specificații: viteze de performanță de 5 gigaflopi sau mai mult, frecvențe de ceas care depășesc 25 MHz, o interconectare externă cu o rată de transfer de date de 2,5 MB/s sau mai mare, peste 144 de pini, respectiv un timp de întârziere de propagare de bază mai mic de 0,4 nanosecunde.

Aceste condiții exclud în esență Rusia și Belarus de la tehnologia modernă fabricată în Taiwan. Publicația Tom's Hardware a subliniat că atunci când PlayStation 2, produs de Sony, a fost lansat în 2000, performanța sa optimă era de aproximativ 6,2 gigaflopi FP32, iar astfel Rusia, prin limitarea la 5 gigaflopi, se va întoarce în anii '90 din punct de vedere tehnologic în cazul în care nu va suplini aceste lipsuri. Pentru a scoate în relief impactul sancțiunilor impuse acum de Taiwan, trebuie menționat că PlayStation 5, care a fost lansat 20 de ani mai târziu față de modelul 2, are 10,3 teraflopi.

Pe lângă faptul că nu mai pot cumpăra cipuri de la companiile din Taiwan, entitățile ruse nu vor putea obține niciun echipament taiwanez de producție de cipuri, care include scanere, microscoape electronice de scanare și toate celelalte tipuri de instrumente semiconductoare care pot fi folosite pentru a produce cipuri la nivel local, respectiv pentru a efectua ingineria inversă (chestiune în care Rusia își pune multe speranțe). (sursa: AICI)

De asemenea, reiterăm că Ministerul taiwanez al Afacerilor Economice a anunțat în luna aprilie că restricționează exporturile către Rusia de produse care ar putea fi utilizate în scopuri militare, fiind o aliniere a oficialilor de la Taipei cu sancțiunile occidentale impuse împotriva Kremlinului.

Ministerul a întocmit o listă de 57 de produse care au atât uz comercial, cât și militar. În timp ce Taiwanul a restricționat exporturile către Rusia de la 1 martie în temeiul Acordului de la Wassenaar cu privire la bunuri și tehnologii cu dublă utilizare, Guvernul taiwanez anunța la acea vreme că intenționează, de asemenea, să restrângă gama de produse strategice de înaltă tehnologie și destinațiile lor de export.

Articolele de pe respectiva listă corespund unor produse restricționate și de alte națiuni, iar exportatorii trebuie să solicite o licență specială dacă doresc să vândă în continuare în străinătate produsele fabricate în Taiwan, a transmis ministerul. Cei care încalcă măsurile ar putea fi sancționați cu amenzi, respectiv închisoare, așa cum prevede Legea Comerțului.

Mișcarea a fost făcută "pentru a împiedica țara noastră să exporte bunuri de înaltă tehnologie în Rusia pentru producția de armament", a transmis Guvernul taiwanez. 

Echipamentele utilizate în producția de semiconductori și bunuri electronice sunt prezente în mod proeminent pe listă, se arată într-un raport. În trecut, Taiwanul a restricționat sau a interzis exporturile de articole similare de înaltă tehnologie către Coreea de Nord și Iran.

Lista include echipamente destinate fabricării semiconductorilor, Taiwanul fiind lider mondial în acest sector de producție. Lista mai include și lasere, respectiv sisteme de navigație.

Un oficial american a declarat la finalul lunii martie că TSMC (2330.TW) din Taiwan, cel mai mare producător contractual de cipuri din lume, a părăsit piața rusă, întrerupând accesul Centrului de tehnologii SPARC din Moscova (SPN.AX) la cipurile Elbrus, care sunt utilizate pe scară largă în sistemele rusești de informații, respectiv sistemele militare. 

Rusia depinde în totalitate de TSMC pentru semiconductorii de ultimă generație necesari pentru fabricarea aproape a orice, de la laptopuri și smartphone-uri până la echipamente pentru serviciile militare și de securitate ale țării.

TSMC a declarat pentru Investment Monitor: "TSMC respectă toate legile și reglementările aplicabile și se angajează pe deplin să respecte noile reguli de control al exporturilor".

Importanța TSMC pentru industria globală a semiconductoarelor e imensă. Compania este cel mai mare producător de cipuri din lume și cea mai valoroasă companie cotată la bursă din Asia, la 600 de miliarde de dolari.

Dependența Rusiei de Taiwan pentru cipuri era deja o problemă, potrivit analistului GlobalData Michal Orme. 

"Pe măsură ce afacerea TSMC a crescut și s-a mutat foarte mult către lucrări de ultimă generație, în special pentru Apple, piața mică din Rusia pur și simplu nu a putut concura pentru capacitatea TSMC", a explicat Orme.

Din 2018, Rusia a suferit din cauza faptului că nu este un client de top pentru TSMC. 

TSMC rămâne cea mai bună opțiune globală, în pofida faptului că Rusia încearcă să-și compenseze deficitul de aprovizionare cu semiconductori din alte părți, cum ar fi SMIC din China și compania americană GlobalFoundries. 

"Ca toți ceilalți, Rusia a trebuit să-și ușureze dependența de TSMC", a zis Orme.

Samsung, singura alternativă reală a Rusiei la TSMC pentru servicii de producție de calitate superioară, a intrat sub embargoul de export de semiconductori impus de Coreea de Sud împotriva Kremlinului. 

"Rusia este izolată de semiconductorii moderni, deoarece nu are o industrie proprie avansată de semiconductori și s-a bazat în întregime pe TSMC pentru a-și produce cipurile de vârf", a explicat Orme. 

TSMC, împreună cu Samsung din Coreea de Sud, dețin monopolul asupra cipurilor de cinci nanometri – cel mai răspândit cip mic în circulație folosit de companii precum Apple, Qualcomm și Huawei.

Rusia poate importa în continuare cipuri low-end din China, dar cipurile high-end sunt esențiale pentru tehnologiile emergente (Inteligență Artificială, calcul cuantic, aplicații de realitate augmentată). 

"Cipurile de ultimă generație sunt, de asemenea, vitale pentru sistemele de arme avansate și pentru smartphone-urile de ultimă generație, de exemplu", a completat Orme. 

"Totul în rest poate fi făcut cu cipuri furnizate de China", a mai zis acesta. 

În urma restricționării aplicate de Taiwan, Rusia, deși are China drept aliat, riscă o criză tehnologică catastrofală pe care nu și-o poate permite în această eră digitală. 

"Fără o aprovizionare neîntreruptă de semiconductori de ultimă generație, va fi extrem de dificil pentru întreprinderile rusești, companiile de telecomunicații și furnizorii de cloud să își mențină și să dezvolte infrastructurile tehnologice în viitor. Doar în ceea ce privește băncile, de exemplu, va fi dificil pentru orice tip de operațiune a centrului de date să continue și efectele se vor simți pe măsură ce regimul de sancțiuni va continua", a zis analistul GlobalData Emir Halilovic. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.