Asasinat pentru că a colaborat cu Israelul? Un comandant al Gărzii Revoluționare Iraniene a murit după ce ar fi căzut de pe acoperișul casei sale. Era șeful unității Quds 840, specializată în asasinate și răpiri


  • ACP
  • Jun 3, 2022 12:36
  • 1580
Asasinat pentru că a colaborat cu Israelul? Un comandant al Gărzii Revoluționare Iraniene a murit după ce ar fi căzut de pe acoperișul casei sale. Era șeful unității Quds 840, specializată în asasinate și răpiri

Un comandant al Corpului Gărzii Revoluționare Iraniene (IRGC), corpul de elită al regimului șiit, a murit săptămâna aceasta în condiții suspecte, după ce ar fi căzut de pe acoperișul casei sale. 

Colonelul Ali Esmailzadeh fusese comandant al unității Quds 840, despre care se știe că are sarcina de a răpi și asasina străini din întreaga lume, în special civili și oficiali israelieni. 

Sursele din presa iraniană au relatat că, după ce a căzut de pe acoperiș, Esmailzadeh a fost dus la Spitalul Shahid Madani, unde medicii l-au declarat decedat, apoi oficialii Gărzii Revoluționare au spus rudelor colonelului Esmailzadeh că motivul morții sale ar fi fost sinuciderea din cauza unor probleme psihologice aparute după despărțirea de soție. 

Esmailzadeh era un apropiat al colonelului Hassan Sayyad Khodaei, care a fost asasinat în fața casei sale din Teheran pe 22 mai, pe când se afla la volanul mașinii, de doi oameni înarmați care au fugit de la fața locului cu o motocicletă. Despre asasinarea colonelului Khodaei s-a spus în New York Times că ar fi fost o lovitură a serviciilor israeliene, ca avertisment dat Iranului, pentru a opri operațiunile unității Quds 840, a cărei existență nu este însă recunoscută oficial de Teheran.

Khodaei a fost implicat într-o serie de operațiuni teroriste împotriva israelienilor în Asia, Europa și Africa, unul dintre acestea fiind un atac în New Delhi, capitala Indiei, pe 13 februarie 2012, în care soția unui diplomat a fost rănită. 

Surse iraniene spun că, după uciderea lui Khodaei, conducerea Gărzii Revoluționare Iraniene căuta sursa scurgerilor de informații din cadrul Forței Quds care au făcut posibilă lovitura israeliană și au devenit suspicioase față de Esmailzadeh, pe au decis să-l elimine prin organizarea unui scenariu de sinucidere.

Că oficialii Gărzii Revoluționare au încercat să ascundă faptul că moartea colonelului Esmailzadeh a fost ordonată de regimul de la Teheran e explicabil în condițiile jenei totale în fața trădării în favoarea Israelului din partea unui ofițer cu rang înalt din ceea ce ar trebui să fie cel mai fidel corp de armata al regimului. 

(Sursa: Israel National News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.