Germania, Franța și Ungaria nu au niciun drept să mai dea cuiva lecții de europenism. Viktor, Angela, Olaf și Emmanuel, tovarășii lui Putin


Germania, Franța și Ungaria nu au niciun drept să mai dea cuiva lecții de europenism. Viktor, Angela, Olaf și Emmanuel, tovarășii lui Putin

Cedarea Uniunii Europene în fața presiunilor lui Viktor Orban este nepermisă și creează premisele diviziunii la nivelul unei Europe care a regăsit unitatea în fața atacului barbar al Rusiei asupra Ucrainei. 

Viktor Orban trăiește numai din derogări, clauze preferențiale și suspensive pe care le primește din partea Bruxelles-ului spre a le prezenta apoi, pe plan intern, drept mari victorii ale regimului său tot mai certat cu democrația de tip liberal. 

Embargo-ul impus Rusiei trebuie sa fie unul fără excepții, virgule și articole adiționale, pur si simplu Lumea Liberă este obligată moral să impună o blocada economică Rusiei. Blocada nu este un capriciu geopolitic și nici rezultatul unor mize economice ascunse ci este pur si simplu un instrument de regăsire a drumului spre pace în Europa. 

Excepțiile oferite lui Viktor Orban, unul dintre liderii europeni apropiați lui Vladimir Putin, nu ajută cu nimic la oprirea războiului. Aceste excepții au însă și o cauză despre care se vorbește puțin spre deloc. Mare parte din industria auto germană este în Ungaria. Tocmai de aceea, Viktor Orban își obține aceste privilegii cu sprijinul tacit al Berlinului. 

Nu doar Viktor Orban duce o politică duplicitară. De fapt, el nu face nimic mai mult decât să copieze politica Berlinului din ultimele decenii și cu atât mai mult din ultimele luni. 

Tocmai de aceea sunt mândru de modul în care au acționat atât românii simpli cât și autoritățile române. Întreaga țară a fost de la început de partea victimei, întreaga țară a condamnat în termeni duri invadatorii care comit crime de război. Tocmai de aceea, cred că a venit timpul să fim mai fermi în a cere accederea în spațiul Schengen. 

Nu de alta, dar noi, alături de polonezi, de baltici și de britanici suntem cei care am acționat conform adevăratelor valori europene! Nu același lucru îl pot spune țări precum Germania și Ungaria. Politicienii acestor țări nu au niciun drept să mai dea cuiva lecții de europenism. Nu au niciun drept să mai vorbească de valori, de principii și de solidaritate europeană. Ba chiar, le-aș recomanda ca pentru o lungă vreme de acum încolo, să mai tacă. Să mai lase capul în pământ, rușinați. Și Viktor, și Angela, și Olaf, și Emmanuel.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.