Ucrainenii din Herson refuză cetățenia rusă. Doar câteva zeci au cerut rușilor pașaport și cetățenie


  • ACP
  • Jun 13, 2022 16:38
  • 1681
Ucrainenii din Herson refuză cetățenia rusă. Doar câteva zeci au cerut rușilor pașaport și cetățenie

În Herson, una din primele regiuni lovite și apoi ocupate de armata rusă după începerea invaziei, adjunctul șefului administrației locale militaro-civile, Kirill Stremousov, a făcut o serie de anunțuri care ar trebui probabil să îi bucure pe ucrainenii din acele locuri, primul anunț fiind că aceștia nu mai trebuie să ramburseze împrumuturile luate de la băncile ucrainene. 

„Cel mai probabil, toate datoriile care rămân la băncile și agențiile de colectare ucrainene vor fi anulate”, a spus el într-un mesaj video distribuit pe Telegram. 

De asemenea, vor fi anulate și datoriile locuitorilor din regiune către companiile de utilități și abia din iulie vor fi stabilite noi tarife în regiune, a adăugat Stremousov.

El a menționat și că în regiune va începe și plata tuturor ajutoarelor sociale. ”Darurile” Rusiei pentru locuitorii regiunii Herson, dar și cei din Zaporojie, au început de săptămână trecută, când a fost inițiată procedura de oferire a cetățeniei ruse pentru ei, conform unei scheme simplificate prin decretul președintelui Putin, procedură ce presupune și scutirea de la plata taxelor. 

Sâmbăta, serviciul de presă al administrației militaro-civile din regiune a anunțat că "primele pașapoarte au fost eliberate astăzi la Herson, pentru cei care au depus primii documente pentru cetățenia rusă. Pentru noi, acesta este un eveniment fericit". 

Numai că ucraineni nu au apreciat "mărinimia" Rusiei și, din sutele de mii de locuitori ai regiunii Herson și ai regiunii parțial ocupate Zaporojie, doar câteva zeci au cerut rușilor cetățenie și pașaport, astfel că sâmbăta au primit pașapoarte doar 25 de persoane, după cum relatează agenția rusă de presă Interfax – sursa AICI. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.