Anchetă: În timp ce măcelărește creștini în Ucraina, Rusia permite susținerea și finanțarea organizației teroriste Statul Islamic chiar de pe teritoriul său


  • ACP
  • Jun 14, 2022 12:30
  • 2136
Anchetă: În timp ce măcelărește creștini în Ucraina, Rusia permite susținerea și finanțarea organizației teroriste Statul Islamic chiar de pe teritoriul său

O anchetă de presă făcută de portalul Eurasia.net și preluată în presa din Tadjikistan dezvăluie felul în care Statul Islamic Khurasan (ISKP), care e o rețea teroristă afiliată ISIS, ce operează în Afganistan, Pakistan, Bangladesh, China și câteva din fostele republici sovietice, primește susținere și finanțare din Rusia. 

Recrutorii acestei rețele teroriste au un grup pe platforma Telegram numit „Devotament și loialitate”, de pe care se face apel în limba rusă, tadjikă și arabă pentru ISKP și pentru familiile celor 600 de militanți tadjici ai ISIS, care mai sunt închiși în lagărele de detenție din Irak și Siria. 

O postare din 12 iunie spune că banii pot să fie transferați prin cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, către portofelul platformei ruse QIWI, indicând clar că publicul țintă se află în această țară. 

Portofelele digitale QIWI pot fi alimentate cu numerar în ruble și alte monede locale din țările care au făcut parte din Uniunea Sovietică, prin miile de terminale de plată aflate în întreaga regiune. Grupul are postate capturi de ecran ale chitanțelor cu sumele trimise pentru a-i încuraja pe alții să doneze dar și pentru a confirma că transferul a fost primit. 

De exemplu, o postare din 3 iunie a arătat două transferuri în ruble rusești către portofelul QIWI al grupului, indicând că plățile au fost efectuate în Rusia (terminalele conectate la QIWI din Tadjikistan acceptă doar moneda tadjikă). 

Cele mai multe donații sunt mici, sub 1000 ruble (80 lei) pentru a evita suspiciunile, deși există și sume mai mari care sunt transferate, mai spun cei de la Eurasia.net Grupul „Devotament și loialitate”, care a apărut luna trecută, este strâns afiliat cu alte canale tadjice ale Statului Islamic, cum ar fi cel numit „Protectors of the Ummat”, care recrutează militanți pentru rețeaua teroristă ISKP. 

Pe canalul de chat de pe Telegram al grupului se discută despre plăți și se justifică violența împotriva oricui ar menține femeile și copiii de credință islamică în condițiile pe care le suportă soțiile și copiii militanților închiși în Siria și Irak. 

La 31 mai, de exemplu, Yusuf Tajiki, un proeminent propagandist și recrutor ISKP, a postat un videoclip care arată femei aflate în dificultate într-unul dintre lagăre și a cerut răzbunare, spunându-le adepților săi: „Preluați voi înșivă controlul asupra situației și începeți să ucideți în țara proprie” – sursa AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.