Ucraina se solidarizează cu Taiwanul. Zelenski lansează un apel către omenire și cere aplicarea unor măsuri preventive împotriva lui Xi Jinping


Ucraina se solidarizează cu Taiwanul. Zelenski lansează un apel către omenire și cere aplicarea unor măsuri preventive împotriva lui Xi Jinping

Într-un discurs susținut sâmbătă, 11 iunie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut omenirii să ia "măsuri preventive" pentru a împiedica China să invadeze Taiwanul.

După ce a făcut o serie de comentarii în cadrul Dialogului Shangri-La, Zelenski a răspuns întrebărilor reporterilor. Printre întrebări s-a numărat una adresată de reporterul Washington Post, Josh Rogin, care l-a întrebat pe Zelenski cum recomandă "Taiwanului să fie puternic", în condițiile în care China amenință că va anexa țara insulară "cu forța, dacă este necesar".

Zelenski a început prin a afirma că ceea ce se întâmplă în Ucraina reprezintă o lecție pentru lume care arată că este esențial să se facă pregătiri pentru a preveni războiul. Fără a-l menționa pe nume pe președintele chinez Xi Jinping, Zelenski a spus că există "anumiți lideri politici" care continuă "să-și crească apetitul, ambițiile".

Zelenski a avertizat cu privire la comunitatea internațională că le permite în prezent unor astfel de lideri să continue să-și sporească astfel de apetituri. Prin urmare, acesta a cerut o "rezoluție diplomatică" pentru națiunile care au nevoie de sprijin și "să nu fie lăsate în urmă la cheremul unei alte țări" care este mai puternică în ceea ce privește puterea financiară, teritorială și militară.

Zelenski a subliniat că "dacă există o cale de ieșire diplomatică, trebuie să folosim calea diplomatică" preventiv, nu după începerea ostilităților. Făcând aluzie la consecințele regionale ale unui război în Strâmtoarea Taiwan, Zelenski a subliniat că ar putea exista milioane de refugiați, ceea ce ar determina un rezultat similar cu cel al declanșării de către Kremlin a războiului la scară largă împotriva Ucrainei.

Președintele ucrainean a mai precizat că "lumea trebuie să folosească măsuri preventive împotriva unor astfel de oameni". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.