Turcia anunță că va cultiva grâu în altă țară, pentru a face față crizei mondiale de cereale. Cu cine s-au înțeles turcii


  • ACP
  • Jun 17, 2022 21:00
  • 1501
Turcia anunță că va cultiva grâu în altă țară, pentru a face față crizei mondiale de cereale. Cu cine s-au înțeles turcii

În timp ce caută soluții pentru a ajuta la crearea unui coridor sigur pentru exportul cerealelor din Ucraina, Turcia a anunțat că a găsit și o soluție pentru a-și asigura singură necesarul de grâu pentru această perioadă de criză. 

Ministrul turc al Agriculturii și Pădurilor, Vahit Kirişçi, a declarat că pe fondul îngrijorărilor privitoare la deficitul global de cereale, declanșat de războiul din Ucraina, țara sa urmează să înceapă cultivarea grâului în Venezuela, la inițiativa președintelui venezuelean Nicolas Maduro. 

"La 100 de kilograme de grâu produși, voi luați 70 pentru propriile scopuri și nouă ne lăsați 30", a spus Maduro în propunerea sa de exploatare a suprafețelor agricole, acceptată de partea turcă. 

Subliniind că Turcia găzduiește 5 milioane de migranți, pe lângă populația proprie de peste 84 milioane, ministrul Vahit Kirişçi a spus că țara sa are nevoie de "mai mult pământ pentru agricultură", ceea ce face ca propunerea Venezuelei să fie cât se poate de binevenită. 

Pe lângă criza actuală, Egiptul a interzis la începutul lunii acesteia intrarea pe canalul Suez a unei nave care transportă 55.000 de tone de grâu indian destinat inițial Turciei, invocând nerespectarea cerințelor de carantină. "Am respins nava înainte de a intra în Egipt", a spus șeful egiptean pentru carantinarea plantelor, Ahmed al-Attar.

Președintele socialist al Venezuelei a făcut o vizită oficială în Turcia la începutul acestei săptămâni, în căutarea de investiții turcești în domeniile comerțului, energiei, mineritului, sănătății, agriculturii și turismului pentru țara sa sărăcită crunt de politicile socialiste implementate cu asistența unor politicieni europeni de stânga.  

Deși țara devenită socialistă a fost în ultimii ani ținta unor severe pachete de sancțiuni internaționale din cauza încălcărilor repetate a drepturilor omului și a naționalizărilor printre altele, Turcia a continuat să mențină relații economice strânse cu Venezuela, oferindu-i ajutorul prin investiții în câteva domenii vitale. Președintele Erdoğan a declarat în timpul vizitei că volumul schimburilor comerciale dintre Turcia și Venezuela a crescut de la 150 de miliarde de dolari în 2019 la peste 850 de milioane de dolari în 2021 și a prezis o creștere suplimentară la 1 miliard de dolari pentru acest an. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.