De frica lui Putin, comandanții ruși aruncă în luptă toate rezervele în bătălia pentru cucerirea Severodonețk-ului


De frica lui Putin, comandanții ruși aruncă în luptă toate rezervele în bătălia pentru cucerirea Severodonețk-ului

De teama celebrei de-acum ”liste negre” a lui Vladimir Putin, care rărește în fiecare săptămână rândurile oficialilor căzuți în dizgrația prezidențială, comandanții forțelor ruse de ocupație din Ucraina renunță la orice strategie de atac și forțează cu toate resursele disponibile cucerirea ultimului bastion din regiunea Lugansk.

Rusia își aruncă toate rezervele în luptă pentru a captura Severodonețk și orașul Bakhmut, a anunțat guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Hajdaj, referindu-se la situația militară din Donbass. Potrivit Statului Major General, luptele pentru Severodonețk continuă la intensitate maximă, trupele ruse bombardând centrul administrativ al regiunii Lugansk cu artilerie grea. Cu toate acestea, o nouă încercare de cucerire a pozițiilor ucrainene din zona industrială a orașului a eșuat, tentativele ruse de atac fiind, de asemenea, lipsită succes în Syrotyne, un sat la vest de Metjolkine.

Civilii din Severodonețk, țintele rachetelor rusești

În ciuda bombardamentelor masive rusești, trupele ucrainene continuă să reziste în orașul industrial Severodonețk din estul Ucrainei, anunță și Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene în raportul său zilnic. Cu toate acestea, armata admite că la sud-est de Sieverodonetsk, în satul Metolkine, „inamicul” a repurtat un succes parțial. „Prin bombardamente și asalt, inamicul a obținut un succes parțial în satul Metyolkine și încearcă să se stabilească acolo”, a spus statul major ucrainean în raportul său de situație sâmbătă seara.

Satul Metyolkine este situat la sud-est de Sieverodonetsk. Conducătorul cecen Ramzan Kadyrov a spus anterior că forțele ruse au preluat orașul sub control. Presa de stat din Rusia susține că la Metyolkine mai mulți ofițeri și soldați ai batalionului ucrainean Ajdar s-ar fi predat în mod voluntar, citând separatiștii pro-ruși ai Republicii Populare Lugansk, ale căror declarații, însă, nu pot fi verificate.

Severodonețk se află sub foc de artilerie și rachete rusești, zonele din jurul podurilor fiind din nou vizate de rachetele armatei ruse, la fel ca și Uzina Chimică Azot, care a fost lovită de două ori în cida faptului că adăpostește sute de oameni refugiați din calea distrugerii.

Hajdaj a spus că 568 de civili, inclusiv 38 de copii, s-au adăpostit la uzina Azot. „Există un contact constant cu ei. Li s-a oferit evacuarea de mai multe ori, dar nu vor.” Locul nu poate fi comparat cu oțelăria Azovstal din orașul-port Mariupol. „Acesta nu este un oraș subteran. Acestea sunt adăposturi individuale de urgență care sunt separate și nu sunt conectate între ele.” Apărătorii și civilii ucraineni rezistaseră săptămâni întregi într-un sistem de buncăre sub oțelăria Azovstal, mult după ce Mariupol fusese cucerit de trupele ruse.

Partea rusă a anunțat crearea unui coridor umanitar pentru miercuri, prin care civilii urmau să iasă din uzina chimică, pe teritoriul controlat de ruși. Cu toate acestea, ucrainenii nu au avut încredere în promisiunile rusești. Rușii, la rândul lor, i-au acuzat pe soldații ucraineni că folosesc forța pentru a împiedica evadarea civililor.

Bombardamente în Harkov, Dnipro și Kiev

Trupele ruse au folosit artileria și împotriva mai multor orașe din regiunea Harkov. În direcția Sloviansk, inamicul încearcă să creeze condiții favorabile pentru o ofensivă prin folosirea armelor grele, potrivit raportului de situație. În același timp, conducerea militară ucraineană a subliniat că încercările rusești de a efectua recunoașteri forțate în regiunea Krasnopillya au avut ca rezultat pierderi grele pentru atacatori. Înaintarea Rusiei asupra zonei Slovjansk-Kramatorsk, unde se află cartierul general al forțelor armate ucrainene din Donbass, continuă să fie în impas.

Trupele ruse au distrus sâmbătă mai multe rezervoare de petrol în apropierea orașului Dnipro, din centrul Ucrainei, printr-un atac cu rachetă. Administrația regională a raportat trei rachete care au lovit depoul din districtul Novomoskovsk. „Este un incendiu puternic”, a spus guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Resnichenko. Unsprezece persoane au fost rănite. Rachetele rusești au lovit o fabrică care procesează gaz în apropierea orașului Izyum.

Nu în ultimul rând, noi lovituri aeriene au fost lansate de Rusia asupra capitalei ucrainene, Kiev. Orașul a fost din nou atacat duminică dimineață - s-au auzit sirene de raid aerian și explozii. Cu toate acestea, conform informațiilor oficiale, apărarea aeriană ucraineană a doborât rachetele rusești deasupra Capitalei. „S-au auzit explozii în districtul Vyshhorod în această dimineață. Apărarea aeriană a tras în țintele inamice”, a declarat duminică guvernatorul militar al regiunii Kiev, Oleksiy Kuleba, pe canalul său Telegram.

Potrivit acestuia, în oraș nu au fost pagube sau răniți. Totuși, el le-a cerut locuitorilor din Kiev să intre în continuare în adăposturi după alarmele de raid aerian. Ulterior, mai multe fotografii au apărut pe diverse rețele de socializare, arătând mai multe urme ale unei rachete pe cerul regiunii Kiev.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.