Expert militar britanic: Urmează decesul industriei rusești de armament!


Expert militar britanic: Urmează decesul industriei rusești de armament!

Eșecurile Rusiei de pe parcursul războiului în desfășurare împotriva Ucrainei vor duce la "decesul" industriei sale de armament, a declarat sâmbătă John Dobson, fost atașat naval al Marii Britanii la Moscova.

Dobson a analizat această chestiune într-un articol scris pentru Sunday Guardian, în care a precizat că "națiunile care își cumpără majoritatea armelor din Rusia pun acum la îndoială fiabilitatea lor și, pe cale de consecință, viitoarele livrări", asta pentru că armamentul rusesc eșuează în timpul războiului din Ucraina.

Potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm, Rusia a reprezentat "19% din toate exporturile de arme majore" la nivel global între 2017 și 2021.

Dobson a vorbit despre eșecurile Rusiei din timpul războiului și a spus că, spre deosebire de fostul țar rus Petru cel Mare – cu care președintele rus Vladimir Putin s-a comparat în timpul unui discurs de săptămâna trecută – "există tot mai multe dovezi că Vladimir Putin va eșua în ceea ce privește obiectivul de a cuceri Ucraina și de a o încorpora într-un nou imperiu rus".

Acesta a reiterat că mai mulți generali ruși ori au fost uciși pe câmpul de luptă ori au fost concediați de Putin.

"Acest lucru nu a trecut neobservat. Țările observă îndeaproape performanța dezastruoasă a Rusiei în Ucraina și trag propriile concluzii", a scris Dobson, adăugând că "națiunile care își cumpără majoritatea armelor din Rusia pun la îndoială fiabilitatea lor și, pe cale de consecință, viitoarele livrări".

"Rusia, pentru a vinde armele, a zis întotdeauna că sunt mai ieftine și mai ușor de întreținut decât alternativele occidentale... Dar acest argument s-ar putea să nu mai fie eficient în cazul multor țări care au observat pierderile și eșecurile armamentului rusesc pe câmpul de luptă", a completat Dobson. 

Fostul atașat naval a reamintit inclusiv faptul că experții au estimat că Rusia a pierdut aproximativ 1.000 de tancuri, 50 de elicoptere, 400 de piese de artilerie și că rata de eșec a rachetelor ar putea fi de până la 60% "din cauza defectelor de proiectare și a echipamentelor învechite sau inferioare".

Acesta a mai menționat că, în contextul în care Rusia este afectată de sancțiuni, ar putea fi mai greu pentru aceasta să producă arme fără a avea acces la "componente străine, cum ar fi plăcile de circuite". 

Dobson a mai precizat că Rusia se va axa probabil pe înlocuirea propriului armament înainte de a exporta arme către alții, ceea ce "înseamnă că țările care doresc să continue să cumpere tancuri și avioane de luptă rusești vor trebui să aștepte la rând sau să caute alternative în altă parte pentru a-și îndeplini nevoile de apărare".

Acesta a mai reliefat că alte țări, inclusiv China și India, ar putea profita de rolul redus al Rusiei privind exportul de arme. 

"În anii următori, istoricii vor privi înapoi la această invazie neprovocată asupra Ucrainei și vor enumera numeroasele consecințe neintenționate ale războiului, nu în ultimul rând dispariția industriei de armament din Rusia, consecințe ce decurg din decizia bizară și ilogică a lui Putin din 24 februarie 2022", a mai precizat Dobson, referindu-se la data la care Rusia a invadat Ucraina. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.