Discuție telefonică importantă între Zelenski și Viktor Orban. Semnalele conform cărora tensiunile dintre Ucraina și Ungaria se diminuează


Discuție telefonică importantă între Zelenski și Viktor Orban. Semnalele conform cărora tensiunile dintre Ucraina și Ungaria se diminuează

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul ungar Viktor Orbán au convenit să dezvolte cooperarea în sectorul energetic. De asemenea, premierul ungar a dat de înțeles că va pleda ca Ucraina să primească statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. 

"Am avut o conversație fructuoasă cu premierul ungar Viktor Orbán. Am mulțumit pentru sprijinul acordat suveranității Ucrainei și pentru adăpostul oferit ucrainenilor pe parcursul războiului. Am convenit să dezvoltăm cooperarea în sectorul energetic. Sunt recunoscător pentru sprijinirea statutului de candidat pentru Ucraina", a scris Zelenski pe Twitter. 

De asemenea, Zelenski l-a invitat pe Orbán să viziteze Ucraina. (sursa: AICI)

Discuția dintre cei doi lideri a fost telefonică, pe parcursul căreia s-a abordat inclusiv perspectiva Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană. 

Potrivit șefului departamentului de presă al premierului ungar, Orban a confirmat sprijinul țării sale pentru ca Ucraina să primească statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. 

Orban ar fi spus că UE ar trebui să înlăture obstacolele birocratice din calea aderării Ucrainei la UE cât mai curând posibil și că intenționează să susțină această poziție la următorul summit UE ce se va desfășura în perioada 23-24 iunie.

Orban i-a spus lui Zelenski că Ungaria a primit deja aproape 800.000 de refugiați ucraineni și că Guvernul său este pregătit pentru continuarea cooperării în cadrul unor proiecte energetice, a spus Bertalan Havasi, șeful departamentului de presă al premierului ungar. 

Ungaria este, de asemenea, pregătită să ajute Ucraina să-și exporte cerealele pe calea ferată, a spus Orban.

În numele poporului ucrainean, Zelenski a mulțumit poporului maghiar pentru ajutor.

Convorbirea telefonică a fost văzută de observatori drept un semn al diminuării tensiunilor dintre cei doi lideri. Anterior, Zelenski l-a criticat pe Orban pentru lipsa de sprijin oferită Ucrainei în contextul agresiunii militare exercitate de Kremlin la scară largă. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.