Fost agent KGB: Lumea occidentală comite o greșeală acordând atenție informațiilor conform cărora Putin ar fi bolnav / Acesta se va opri doar dacă va fi înfrânt de Ucraina


Fost agent KGB: Lumea occidentală comite o greșeală acordând atenție informațiilor conform cărora Putin ar fi bolnav /  Acesta se va opri doar dacă va fi înfrânt de Ucraina

Sergueï Jirnov, un fost agent KGB care l-a întâlnit pe Vladimir Putin de mai multe ori, a acordat un interviu pentru TVP pe parcursul căruia a subliniat că dictatorul de la Kremlin se va opri doar dacă va fi înfrânt de Ucraina sau de alte state ale lumii civilizate. 

De asemenea, fostul agent KGB a avertizat că este contraproductiv din partea lumii occidentale să acorde atenție informațiilor potrivit cărora Putin ar fi bolnav: "Dacă spui că e bolnav, este ca și cum speri ca el să moară în curând. Astfel, e foarte ușor pentru noi în acest moment să nu întreprindem vreo acțiune și doar să așteptăm moartea lui Putin. Cred că aceasta este o greșeală".

Întrebare: Este Putin în prezent același om care era atunci când l-ați întâlnit? 

Jirnov: Da și nu. E același om în sensul că iubește puterea, iubește să manipuleze oamenii. Are multe complexe psihologice. Dar Putin nu e același om în sensul în care, aflându-se de 22 de ani la putere, crede că poate face orice în Ucraina, în lume, că ne poate duce pe toți către un al treilea război mondial. 

Întrebare: Există informații în presă conform cărora Putin e foarte bolnav. Le puteți confirma în vreun fel? 

Jirnov: Nu pot confirma și nici nu-mi plac aceste întrebări despre slăbiciunile și bolile lui Putin. În primul rând, Putin va împlini 70 de ani. În mod normal, persoanele în vârstă de 70 de ani în Rusia au o boală. Nu asta e important pentru noi. Pentru noi e important să înțelegem dacă el poate lua sau nu decizii. Și cred că Putin poate lua decizii, chiar dacă deciziile sunt greșite. Dacă spui că e bolnav, este ca și cum speri ca el să moară în curând. Astfel, e foarte ușor pentru noi în acest moment să nu întreprindem vreo acțiune și doar să așteptăm moartea lui Putin. Cred că aceasta este o greșeală. 

Întrebare: Kremlinul plănuia o victorie rapidă în Ucraina. Are Putin în prezent vreun sentiment al înfrângerii? 

Jirnov: E greu de zis. El niciodată nu-și înțelege greșelile, niciodată nu vrea să le recunoască. În sinea lui crede întotdeauna că are dreptate, chiar și când este vorba despre o greșeală pe care a comis-o. Va găsi întotdeauna motive în baza cărora să convingă că are dreptate. 

Întrebare: Auzim din ce în ce mai mult informații conform cărora generalii ruși își pierd răbdarea în legătură cu Putin și își exprimă dezaprobarea față de deciziile acestuia privitoare la războiul contra Ucrainei. Credeți că ar putea avea loc o lovitură de stat? 

Jirnov: Chiar și înainte de război, un important general al Ministerului rus al Apărării a scris un raport prin care spunea că Rusia nu va câștiga niciodată în actualul război, dar totuși Putin a lansat acest război. Generalii sunt pe teren, nu sunt la Kremlin. Ar însemna ca generalii să meargă la Kremlin, iar Putin este păzit extrem de bine de FSB și alte structuri. 

Întrebare: Se va opri Putin în Ucraina sau va merge mai departe? 

Jirnov: Putin nu se oprește niciodată când începe ceva. Se va opri doar dacă va fi înfrânt de Ucraina sau de alte state ale lumii civilizate. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.