Premierul Poloniei, discurs care-i provoacă insomnii dictatorului Lukașenko: "Societatea belarusă e pregătită să se alăture familiei țărilor libere! E un proces ce nu poate fi oprit!"


Premierul Poloniei, discurs care-i provoacă insomnii dictatorului Lukașenko: "Societatea belarusă e pregătită să se alăture familiei țărilor libere! E un proces ce nu poate fi oprit!"

Cea de-a patra ediție a Forumului Kalinowski, eveniment găzduit de Coordonatorul ECR pentru Afaceri Externe, Anna Fotyga, a avut loc zilele acestea la Bruxelles, iar discuțiile s-au concentrat pe viitorul unui Belarus democratic ca parte a familiei europene, inclusiv în contextul agresiunii la scară largă a Kremlinului împotriva Ucrainei.

Conferința a început printr-o serie de remarci făcute de premierul Poloniei Mateusz Morawiecki și de premierul lituanian Ingrida Šimonytė.

"Societatea belarusă s-a schimbat și este pregătită să se alăture familiei țărilor libere și democratice. Vom fi de partea Belarusului democratic. Democrații din Belarus pot conta pe sprijinul nostru în funcție de nevoile lor", a spus premierul polonez.

"În afară de asta, ceea ce trebuie să facem chiar acum e să ajutăm Ucraina să oprească și să respingă trupele rusești. Salvarea Ucrainei va fi cel mai puternic semnal pentru societatea belarusă că schimbarea este posibilă. În al doilea rând, oferiți sprijin bielorușilor, atât celor care sunt forțați să-și părăsească țara, cât și celor care încă trăiesc sub regimul autoritar al lui Lukașenko. În al treilea rând, ajutați-vă, bieloruși liberi, să rămâneți vizibili pe scena internațională!", a adăugat Morawiecki. 

"Acum doi ani s-a întâmplat ceva, ceva la care Lukașenko nu se aștepta. Sute de mii de belaruși au ieșit în stradă pentru a lupta pentru drepturile lor. Au început un proces care nu poate fi oprit", a mai zis șeful Guvernului de la Varșovia. 

La rândul său, premierul lituanian Ingrida Šimonytė a subliniat "păcatele" politicienilor europeni în ceea ce privește războiul din Ucraina și situația din Belarus. Šimonytė a atras atenția că UE nu își poate permite să uite de represiunile politice din Belarus, de oamenii care sunt închiși din cauza convingerilor lor democratice.

"Deși suntem încă concentrați să ajutăm Ucraina să câștige acest război împotriva tiraniei ruse, trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a ține pasul cu promisiunile noastre de a sprijini poporul liber din Belarus. Au nevoie de acest sprijin mai mult ca niciodată", a spus aceasta. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.