Jarosław Kaczyński reiterează propunerea ca NATO să trimită trupe în Ucraina: Nu ar însemna începutul celui de-al treilea război mondial


Jarosław Kaczyński reiterează propunerea ca NATO să trimită trupe în Ucraina: Nu ar însemna începutul celui de-al treilea război mondial

O desfășurare a unui contingent NATO în Ucraina poate fi pașnică, motiv pentru care nu ar însemna începutul celui de-al treilea război mondial, a zis Jaroslaw Kaczynski, liderul principalului partid de guvernământ din Polonia, Lege și Justiție (PiS).

"Totuși, o astfel de intervenție (desfășurarea trupelor NATO în Ucraina - n.red.) poate fi pașnică. Am propus acest lucru în timpul vizitei mele la Kiev (din data de 15 martie - n.red.) pentru că am văzut nevoia de a crea o alternativă strategică la trupele rusești. Ucraina încă controlează majoritatea teritoriul său, iar unitățile NATO pot intra acolo la invitația autorităților ucrainene", a spus Kaczynski pentru Polska Times. 

Acesta a menționat că în luna martie a exprimat propunerea într-un moment în care trupele rusești doreau să captureze Kievul, de unde au fost alungate.

Kaczynski a precizat că în prezent chiar și fostul comandant al trupelor NATO din Europa, generalul Wesley Clark, vorbește despre o posibilă intervenție militară a NATO în Ucraina.

"Cred că aceasta nu ar fi o decizie fără alternative. Cu toate acestea, desigur, merită să fie luată în considerare serios și nu ar trebui să se încheie cu cel de-al treilea război mondial", a spus Kaczynski.

De asemenea, acesta a criticat din nou Ungaria pentru poziția sa față de Ucraina. El și-a exprimat regretul că poziția Budapestei cu privire la Ucraina și Rusia nu s-a schimbat de la alegerile parlamentare. Pe de altă parte, Kaczynski a menționat că Ungaria a susținut al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și, prin urmare, nu este "un adevărat aliat al Moscovei".

"Cu toate acestea, adevărul este că acum trăim într-o lume în care trebuie să fim hotărâți și fără echivoc, nu neutri. Neutralitatea nu este suficientă astăzi", a precizat Kaczynski.

Kaczynski a promovat prima oară pe 15 martie ideea ca un contingent NATO de menținere a păcii să fie trimis în Ucraina. Poziția a fost luată pe parcursul unei vizite comune la Kiev a prim-miniștrilor Poloniei, Republicii Cehe și Slovaciei. Aceasta a fost prima vizită la Kiev a unor oaspeți internaționali de un nivel atât de înalt de la începutul agresiunii armate la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.