Boris Johnson avertizează asupra a cât de periculoasă e varianta ca Ucraina să fie forțată să cedeze o parte din teritoriu


Boris Johnson avertizează asupra a cât de periculoasă e varianta ca Ucraina să fie forțată să cedeze o parte din teritoriu

Premierul britanic Boris Johnson i-a avertizat pe aliații NATO că ar fi un "dezastru" ca Ucraina să fie presată să accepte un "acord prost de pace" prin care ar ceda Rusiei părți din teritoriu.

Există îngrijorări la Kiev că Germania și Franța îl vor forța pe președintele Volodimir Zelenski să accepte un acord de încetare a focului prin care să cedeze Rusiei o parte din teritoriul Ucrainei.

Johnson, care se află la un summit al liderilor Commonwealth în Rwanda înainte de discuțiile cu aliații G7 și NATO ce vor avea loc în Europa în zilele următoare, a avertizat că "nu există nicio îndoială că există în prezent la nivel global o oboseală accentuată cu privire la subiectul Ucraina".

"Dar cred că vor câștiga. Știu că vor câștiga. Este țara lor. Se luptă cu disperare pentru asta", le-a transmis Johnson reporterilor care călătoresc cu el în Kigali.

"Dar trebuie să fie susținuți în mod corespunzător. Deci, mesajul meu către colegi la întrunirea G7 și, în special, la întrunirea NATO va fi că nu e cazul să fie determinați ucrainenii să se mulțumească cu un acord prost de pace, cu o pace prin care sunt invitați să renunțe la o parte din teritoriu în schimbul unei încetări a focului", a mai zis premierul britanic. 

"Cred că ar fi un dezastru. Putin ar putea escalada ulterior oricând ar dori. Acest lucru ar aduce mult mai mult daune economice lumii", a reliefat Boris Johnson. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.