Operațiune stranie a FSB-GRU: cum au fost păcăliți mai mulți primari ai unor mari orașe europene de o reprezentare falsă, generată prin computer, a primarului Kievului, Vitali Klitschko


  • ACP
  • Jun 27, 2022 20:24
  • 1884
Operațiune stranie a FSB-GRU: cum au fost păcăliți mai mulți primari ai unor mari orașe europene de o reprezentare falsă, generată prin computer, a primarului Kievului, Vitali Klitschko

Zilele trecute a avut loc o serie de incidente stranii în care au fost implicați câțiva primari ai unor mari orașe europene ce au discutat pe apeluri video cu o reprezentare falsă, generată pe computer, a primarului Kievului, Vitali Klitschko, fapt cercetat acum de poliție și oficiali ai serviciilor de informații de pe tot continentul. 

Dacă în urma cu câteva luni nu a fost nimeni păcălit de un videoclip ce prezenta un fals Volodymyr Zelensky ce-i îndemna pe ucraineni să capituleze în fata rușilor, de data aceasta, reprezentarea falsă a primarului Kievului a reușit să înșele temporar vigilența interlocutorilor săi europeni – sursa AICI

Astfel, primarul Vienei, Michael Ludwig, și falsul Klitschko au vorbit miercuri printr-un apel video, iar primarul austriac a fost atât de convins că a vorbit chiar cu omologul său de la Kiev, încât a emis un comunicat de presă despre asta, oferind inclusiv fotografii din timpul apelului. 

La rându-i, primarul Budapestei, Gergely Karácsony, a relatat într-o postare pe Facebook că el a fost vizat sâmbătă de falsul Klischko, dar a încheiat apelul în urma primirii „unor întrebări ciudate, suspect de provocatoare” din partea acestuia. 

Primarul Berlinului, Franziska Giffey, a răspuns vineri unui apel de la acest Klitschko generat pe computer, care a cerut să aibă un traducător german, deoarece ar vorbi doar în rusă, lucru ciudat, având în vedere că primarul Kievului a locuit ani de zile în Hamburg în timpul carierei sale din box și vorbește fluent germana. Acest fapt, împreună cu referirea la refugiații ucraineni care înșală sistemul german de beneficii și ajutorul cerut pentru a-i trimite pe refugiații ucraineni bărbați să slujească în armata ucraineana a convins-o pe Franziska Giffey că nu a vorbit cu primarul Kievului, fapt confirmat ulterior și de autoritățile din Ucraina. 

José Luis Martínez-Almeida, primarul Madridului, a fost de asemenea vizat de acest fals Klitchko, dar și-a dat seama la doar câteva minute de la începerea convorbirii că nu vorbea cu adevăratul primar al Kievului. 

„Primăria a depus o plângere la poliție pentru o presupusă infracțiune de uzurpare a identității primarului Kievului într-o videoconferință cu acesta”, a declarat biroul lui Martínez-Almeida pentru presă, adăugând că „primarul a descris drept absolut intolerabil faptul că aceste evenimente ar putea avea loc într-un moment în care Kievul este asediat de invazia armatei ruse”

Primarul Kievului, Vitali Klitchko, a postat sâmbătă un videoclip pe Twitter în care a spuns că incidentele necesită o investigație urgentă și i-a îndemnat pe cei care primesc apeluri din partea biroului său să verifice bine despre ce e vorba. Experții și jurnaliștii sunt de acord că tehnologia deepfake profesională din spatele acestui șir de apeluri video ar fi folosit decuparea fragmentelor din clipuri cu primarul Kievului și reasamblarea lor, pentru a genera imaginea virtuală, iar primarului Berlinului, Franziska Giffey, a descris acesta tehnologie drept „un instrument al războiului modern”

Cât priveste direcția din care vin aceste apeluri, e clar că aceasta nu e deloc greu de ghicit: Rusia, patria crimei și a minciunii – sursa AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.