Mall atacat cu rachete de croazieră în Ucraina: 11 morți și 50 de răniți, primele estimări ale crimei rusești din Kremenciuk!


Mall atacat cu rachete de croazieră în Ucraina: 11 morți și 50 de răniți, primele estimări ale crimei rusești din Kremenciuk!

În urma criminalului atac cu rachetă asupra unui centru comercial din Kremenciuk, din regiunea Poltava, potrivit datelor preliminare, 11 persoane au fost ucise și alte 50 de persoane au fost rănite. Acest lucru a fost anunțat de șeful OVA din Poltava, Dmitri Lunin, informațiile fiind actualizate la ora 21:00.

"Sunt deja 11 morți în urma atacului cu rachete asupra complexului comercial din Kremenciuk. Salvatorii continuă să demonteze molozul mall-ului", a explicat situația Lunin, șeful administrației militare regionale. Anterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că, la momentul atacului aerian, în centrul comercial se aflau aproximativ o mie de oameni, iar numărul morților este greu de imaginat.

Luni, 27 iunie, în jurul orei 15:50 , în Kremenciuk s-au auzit explozii puternice, bombardamentul cu rachete asupra facilitățior comerciale din oraș fiind anunțate în primă instanță deșeful administrației militare regionale, Dmitri Lunin, pe canalul Telegram: "Din păcate, există victime. Mai multe detalii mai târziu".

Utilizatorii rețelei de socializare au anunțat că două rachete inamice au lovit centrul comercial Amstor, unde erau la cumpărături aproximativ 1000 de civili. Un incendiu a izbucnit la locul impactului rachetelor, iar peste oraș s-au ridicat nori de fum.

Primarul orașuluii, Vitaliy Maletsky, a declarat că lovitura a vizat un centru comercial aglomerat care nu are legătură cu operațiunile militare iar Preşedintele Volodymyr Zelenski a declarat că peste 1.000 de oameni se aflau în mall când clădirea a fost lovită de rachetă.

"Atacul cu rachete asupra mall-ului cu oameni din Kremenchug este o altă crimă de război a rușilor. O crimă împotriva umanității. Acesta este un act de teroare nedisimulat și cinic împotriva populației civile. Rusia este un stat terorist", a mai adăugat și Lunin.

Serviciul de Stat de Urgență a raportat că zona de incendiu din mall este de 10.300 de metri pătrați. La stingere au fost implicate 130 de persoane și 23 de echipamente, un tren de pompieri și un MTF.

La rândul său, șeful Poliției Naționale a Ucrainei, Igor Klymenko, a anunțat că totți criminologii de poliție din laboratoarele mobile special echipate s-au dus de urgență la Kremenciuk din capitală pentru a stabili rapid locul unei alte crime de război rusești.

Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că invadatorii ruși au tras în centrul comercial și de divertisment din Kremenciuk cu rachete X-22, trase de bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3. Avioanele au decolat de pe aerodromul Shaikovka din regiunea Kaluga din Federația Rusă, iar lansările au fost efectuate de pe teritoriul regiunii Kursk din Rusia.

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat că două rachete au fost lansate spre Kremenciuk, dintre care una a lovit centrul comercial, iar cealaltă - stadionul orașului.

Ministerul Sănătății a precizat că, în ciuda informațiilor care circulă în rețelele de socializare, în oraș și regiune există suficiente rezerve de sânge și nu sunt necesare donații suplimentare urgente.

Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, reacționând la bombardarea centrului comercial din Kremenciuk, a spus că „lumea va trage Kremlinul la răspundere pentru atrocitățile sale din Ucraina”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.