8 persoane ucise și 21 rănite, la coadă la apă, în Lisichansk. Atacul cu rachete ordonat de Putin a omorât și un copil


8 persoane ucise și 21 rănite, la coadă la apă, în Lisichansk. Atacul cu rachete ordonat de Putin a omorât și un copil

Trupele ruse au bombardat în urmă cu câteva ore, în orașul Lisichansk, o mulțime de oameni care așteptau la coadă să se alimenteze cu apă potabilă. 8 persoane au fost ucise și alte 21 de persoane rănite. Un tânăr de 15 ani și un băiat de 14 ani sunt pe lista victimelor.

Anunțul tragediei a fost făcut de Serhei Haidai, șeful Administrației Militare Regionale din Lugansk.

„Astăzi, când civilii locali s-au adunat la Lisichansk pentru a se alimenta cu apă potabilă de la rezervorul mobil, trupele ruse au bombardat mulțimea folosind rachetele sistemelor BM-27 Uragan”, a raportat Haidai.

Pe baza datelor disponibile furnizate de șeful Administrației Militare Regionale, cel puțin 21 de victime au fost internate la spital în urma atacului. Cinci dintre acestea au rămas la Lisichansk după ce au primit îngrijiri medicale, în timp ce 16 civili răniți au fost evacuați către unitățile de asistență medicală din alte regiuni ale Ucrainei.

Ulterior, s-a raportat că un adolescent născut în 2007 a fost ucis în atac, iar un alt adolescent, născut în 2008, a suferit răni grave.

Crima din Lisichansk vine la doar o zi după ce Armata Rusă a tras cu rachete de croazieră într-un mall comercial din orașul Kremenciuk, la ora la care în interiorul acestuia peste 1000 de persoane se aflau la cumpărături.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel SUA să recunoască Rusia drept stat care sponsorizează terorismul, după atacul soldat cu cel puţin 18 morţi și aproximativ 60 de răniți. 

'În această dimineaţă, am cerut SUA să recunoască Rusia ca stat ce sponsorizează terorismul. O rezoluţie aferentă ar trebui să fie aprobată de Comitetul Senatului SUA, iar o decizia legală în acest sens ar putea fi adoptată de Departamentul de Stat', a explicat preşedintele ucrainean într-un mesaj video adresat populaţiei.

”Numai nişte terorişti total demenţi, care nu-şi au locul pe pământ, pot lansa rachete asupra unei astfel de ţinte. Şi acesta nu este un atac care a deviat de la ţintă, este un atac rusesc calculat, exact asupra acestui centru comercial”, a afirmat preşedintele ucrainean, menționând că ”încă nu este posibil de stabilit numărul total al victimelor. Un incendiu s-a declanşat pe o suprafaţă de peste 10.000 metri pătraţi. Operaţiunea de salvare continuă, dar trebuie să fim conştienţi de faptul că pierderile pot fi semnificative”.

”Statul rus a devenit cea mai mare organizaţie teroristă din lume. Este un fapt. Aceasta ar trebui să fie stabilit juridic”, a insistat Zelenski, adăugând că ”toată lumea ar trebui să ştie că a cumpăra sau a transporta petrol rusesc, a menţine contacte cu băncile ruseşti, plata de taxe şi a taxelor vamale către statul rus înseamnă a da bani teroriştilor”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.