Date sociologice îngrijorătoare pentru Ucraina: Sprijinul poporului american față de politica de ajutorare a țării invadate de hoardele Kremlinului, în scădere


Date sociologice îngrijorătoare pentru Ucraina: Sprijinul poporului american față de politica de ajutorare a țării invadate de hoardele Kremlinului, în scădere

În timp ce guvernele s-au angajat să sprijine Ucraina până momentul în care pot fi reluate negocierile în plan diplomatic, politica internă a statelor devine din ce în ce mai complicată pe măsură ce războiul se prelungește. 

Sondajele sugerează că americanii sunt din ce în ce mai îngrijorați de costul actualului război. 

Platforma de finanțare Devex a constatat că SUA și alte guverne străine au oferit ajutor economic și militar de peste 100 de miliarde de dolari Ucrainei între 24 februarie și 7 iunie. Datele Institutului Kiel pentru Economia Mondială dezvăluie că SUA au dat mai mult decât toate celelalte națiuni și instituții la un loc. 

Dar ținând cont de creșterea inflației și de incertitudinea politică la nivel național, Bruce Stokes, director al departamentului privind atitudinile economice globale în cadrul Pew Research Center, a declarat că experții europeni cu care a vorbit sunt îngrijorați de faptul că determinarea americană și europeană de a sprijini Ucraina va scădea în cele din urmă.

"Se pare că există o nesiguranță cu privire la sistemul politic al Americii, care s-ar putea traduce într-o nesiguranță în legătură cu rolul Americii în Ucraina", a zis acesta. 

Datele sondajelor furnizate de Morning Consult sugerează că sprijinul în rândul americanilor pentru acordarea de asistență financiară Ucrainei a scăzut deja. 

Aproximativ 86% dintre alegătorii americani sunt cel puțin "oarecum îngrijorați" de invazia rusească asupra Ucrainei, potrivit Russia-Ukraine Crisis Tracker. Cu toate acestea, doar 46% dintre alegătorii americani sunt de acord în prezent că guvernul ar trebui să impună sancțiuni Rusiei chiar și în cazul în care asta ar duce la creșterea prețului bunurilor – fiind o scădere față de procentul de 56% de americani care erau de acord în luna aprilie cu o asemenea abordare.

Datele au arătat, de asemenea, că, pentru a patra săptămână consecutiv, ponderea alegătorilor americani care susțin că guvernul lor ar trebui să impună sancțiuni asupra petrolului și gazelor naturale rusești, chiar dacă asta ar provoca creșterea prețurilor la energie, este acum în minoritate, ajungându-se de la un maxim de 55% în aprilie la doar 46% săptămâna aceasta.

În comparație cu democrații, aprobarea acestor politici în rândul republicanilor este și mai mică. În timp ce 55% dintre democrați o susțin, doar 39% dintre republicani susțin sancțiunile indiferent de creșterea prețurilor la bunuri. Și în timp ce 55% dintre democrați susțin sancțiunile în pofida creșterii prețurilor la gaze, doar 42% dintre republicani vor același lucru.

Aceste disparități pot vorbi despre puterea în creștere a ceea ce liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnel, a catalogat ca fiind un "sentiment izolaționist" în partid.

Ponderea alegătorilor republicani care spun că Statele Unite fac "prea mult" pentru a opri invazia rusească asupra Ucrainei a crescut de la 13%, cât era în luna martie, la 23% în cel mai recent sondaj.

Și, deși a fost sprijinită unanim de democrați, 57 de republicani din Cameră și 11 din Senat au votat în luna mai împotriva legii prin care Ucrainei i s-a acordat un sprijin suplimentar de 40 de miliarde de dolari, însă legislația a fost adoptată în cele din urmă. 

Pe scena internațională, oficialii administrației Biden au încercat să liniștească temerile legate de scăderea sprijinului intern.

După momentul în care Departamentul de Apărare al SUA a anunțat joi un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari, ceea ce a adus asistența de securitate totală a SUA pe parcursul acestui conflict la 6,1 miliarde de dolari, secretarul de stat Antony Blinken a reafirmat angajamentul țării față de Ucraina.

"Oferim Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a se apăra atâta timp cât este nevoie și vom continua să facem acest lucru", a zis acesta. 

Dar, în timp ce oficialii susțin aceste angajamente, Stokes subliniază că deciziile de politică externă ale președintelui Biden și modul de gestionare a economiei vor fi judecate pe buletinul de vot în timpul viitoarelor alegeri intermediare din noiembrie.

Și având în vedere rata actuală de aprobare a președintelui Biden, care a ajuns la nivelul scăzut de 36%, Stokes a adăugat că există anumite motive pentru ca aliații europeni să se îndoiască de capacitatea SUA de a-și îndeplini anumite angajamente pe termen lung.

Doar 21% dintre americani au "o mare încredere" în capacitatea lui Joe Biden de a gestiona situația din Ucraina, potrivit unui sondaj realizat de A.P. în luna mai. Acest procent scade la doar 2% în rândul republicanilor.

Citând date ale opiniei publice din SUA, Stokes a spus: "Există dovezi că o parte a publicului american spune: 'Susținem ceea ce facem în Ucraina', dar există și o oarecare ezitare cu privire la cât de mult ar trebui să facem".

Fostul președinte Donald Trump, care a criticat în mod repetat NATO de-a lungul președinției sale, ajută la amplificarea acestei dezaprobări.

La mitingul său intitulat "Salvați America!", ce s-a desfășurat sâmbătă la Illinois, el a criticat strategia de politică externă a administrației Biden și a descris America ca pe o națiune ce era cândva măreață. 

"Acum doi ani, era cea mai mare națiune din lume. Dar acum nu mai este o națiune mare; este o națiune în declin. Nu mai este independentă din punct de vedere energetic sau dominantă energetic, așa cum era acum doi ani", a mai precizat Trump. 

"S-a predat în Afganistan și i-a permis Rusiei să devasteze o țară (Ucraina - n.red.), ucigând sute de mii de oameni. Situația se va înrăutăți", a avertizat Trump, adăugând: "Nu s-ar fi întâmplat niciodată cu mine".

Stokes a concluzionat că aceste atacuri din ce în ce mai intense din partea unor republicani, coroborate cu ratele scăzute de aprobare a actualei administrații de la Casa Albă, respectiv cu inflația în creștere, aduc o formă de incertitudine în strategia de politică externă a președintelui Biden. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.