Membrii mai multor culte neoprotestante sunt exceptați de la obligația de a lupta pentru țară în Ucraina. Care sunt cultele ce au dreptul de a refuza să se alăture armatei ucrainene, care e formată, într-o covârșitoare majoritate, din creștini ortodocși


  • ACP
  • Jun 29, 2022 19:20
  • 1856
Membrii mai multor culte neoprotestante sunt exceptați de la obligația de a lupta pentru țară în Ucraina. Care sunt cultele ce au dreptul de a refuza să se alăture armatei ucrainene, care e formată, într-o covârșitoare majoritate, din creștini ortodocși

Din primele zile ale invaziei genocidare rusești, Ucraina s-a aflat sub legea marțială, ceea ce înseamnă că bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu au voie să își părăsească țara, trebuind să stea la dispoziția centrelor militare pentru cazul în care este nevoie să fie înrolați în armată. Oricine refuză să se stea la dispoziția armatei se confruntă cu o pedeapsă de câțiva ani de închisoare, dacă nu se află într-una din categoriile exceptate de lege. 

Guvernul de la Kiev oferă o excepție majoră de la prevederile acestei legi – posibilitatea renunțarii la serviciul militar din motive religioase –, dar chiar și în cazul ăsta mai multe mii de bărbați din Ucraina, care se opun înrolării din acest fel de motive, au fugit din țară, mulți dintre ei refugiindu-se în Republica Moldova. 

Într-un interviu acordat pentru NDR Info, Rudi Friedrich, directorul general al unei fundații internaționale ce se ocupă de obiectorii de conștiință și dezertori, numită Connection Ev, a spus că nu există cifre exacte ale numărului de persoane care se opun conscrierii invocând considerente morale, dar se estimează că numărul celor care au ajuns doar în Republica Moldova pe acest motiv este de aproximativ trei mii. 

Cei ce pot primi scutirea de serviciul militar sunt aceia care aparțin unor confesiuni a căror doctrină interzice folosirea armelor, cum ar fi martorii lui Iehova, adventiştii reformaţi, creştinii evanghelici şi membrii așa-ziselor „biserici carismatice”.

Prin urmare, majoritatea populației din Ucraina nu poate refuza serviciul militar din motive religioase, 67% din populație aparținând confesional Bisericii Ortodoxe. iar peste 10% Bisericii Catolice. Membrii acestor bisericii care refuză pe motive de conștiință să se pună la dispoziția armatei în cazul în care e nevoie de ei pentru apărarea țării în fața ocupanților ruși nu sunt altceva decât dezertori, indiferent cum ar încercă să justifice refuzul participării la apărarea țării lor. Și mulți dintre aceștia se află și la noi în țară – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.