Oficial: Noul Concept Strategic al NATO prevede că Rusia e cea mai semnificativă amenințare. Alianța Nord-Atlantică reafirmă cu fermitate politica ușilor deschise în cazul Ucrainei: "Niciun terț nu are un cuvânt de spus!"


Oficial: Noul Concept Strategic al NATO prevede că Rusia e cea mai semnificativă amenințare. Alianța Nord-Atlantică reafirmă cu fermitate politica ușilor deschise în cazul Ucrainei: "Niciun terț nu are un cuvânt de spus!"

Șefii de stat și de guvern din cadrul NATO au aprobat miercuri un nou Concept Strategic pentru Alianța Nord-Atlantică, care stabilește prioritățile de dezvoltare ale Alianței pentru următorul deceniu.

Decizia luată de NATO la Summitul de la București din 2008 și toate deciziile ulterioare cu privire la Georgia și Ucraina au fost reafirmate la Summitul ce se desfășoară în aceste momente la Madrid. Totodată, noul Concept Strategic al NATO prevede Rusia ca fiind cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității Aliaților. 

"Vom continua să dezvoltăm parteneriatele noastre cu Bosnia și Herțegovina, Georgia și Ucraina pentru a promova interesul nostru comun pentru pacea, stabilitatea și securitatea euro-atlantică. Reafirmăm decizia pe care am luat-o la Summitul de la București din 2008 și toate deciziile ulterioare cu privire la Georgia și Ucraina", se arată în noul Concept Strategic al NATO, consultat de publicația Ukrinform. 

Politica ușilor deschise, în conformitate cu Articolul 10 din Tratatul Atlanticului de Nord, a fost reafirmată.

"Ușa noastră rămâne deschisă tuturor democrațiilor europene care împărtășesc valorile Alianței noastre, care sunt dispuse și capabile să își asume responsabilitățile și obligațiile de membru și a căror calitate de membru contribuie la securitatea noastră comună. Deciziile privind apartenența sunt luate de Aliații NATO și niciun terț nu are un cuvânt de spus în acest proces", se arată în document.

Se precizează totodată că "o Ucraina puternică și independentă este vitală pentru stabilitatea zonei euro-atlantice".

În timpul Summitului de la București din 2008, liderii NATO au decis ca Ucraina și Georgia să aibă perspectiva de a deveni simultan membre ale Alianței, stabilind totodată că implementarea unui Plan de acțiune pentru aderare ar trebui să fie un pas în această direcție.

Problema apartenenței Ucrainei la NATO a făcut obiectul unei dezbateri publice intense pe fondul politicii și retoricii agresive a Rusiei.

Unul dintre principalele puncte ale ultimatumului emis de Rusia înainte ca aceasta să invadeze Ucraina pe 24 februarie a fost respingerea publică de către NATO a deciziei Summitului de la București privind viitoarea aderare a Ucrainei și Georgiei, însă iată că Alianța Nord-Atlantică nu este dispusă să facă concesii inacceptabile pentru lumea liberă. 

Federația Rusă este cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității Aliaților, respectiv la adresa păcii și stabilității în zona euro-atlantică, se precizează în Conceptul Strategic al NATO, aprobat astăzi în cadrul Summitului de la Madrid, informează Ukrinform.

"Federația Rusă este cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității Aliaților și la adresa păcii și stabilității în zona euro-atlantică. Ea caută să stabilească sfere de influență și control direct prin constrângere, subversiune, agresiune și anexare. Utilizează mijloace convenționale, cibernetice și hibride împotriva noastră și a partenerilor noștri", se arată în concept.

De asemenea, NATO subliniază că postura militară coercitivă a Rusiei, retorica și dorința dovedită de a folosi forța pentru a-și urmări obiectivele politice subminează ordinea internațională bazată pe reguli. În plus, Rusia "își modernizează forțele nucleare".

"Rusia vizează destabilizarea țărilor din estul și sudul NATO. În nord, capacitatea sa de a perturba întăririle aliate și libertatea de navigație peste Atlanticul de Nord este o provocare strategică pentru Alianță. Consolidarea militară a Moscovei, inclusiv în Marea Baltică, Regiunile Mării Negre și Mediteranei, dar și cooperarea sa militară Belarus, reprezintă o provocare pentru securitatea și interesele noastre", se arată în concept.

În același timp, se subliniază că NATO "nu caută o confruntare și nu reprezintă o amenințare pentru Federația Rusă".

"Vom continua să răspundem la amenințările rusești și la acțiunile ostile într-un mod unit și responsabil. Vom consolida semnificativ componenta de descurajare și apărare a tuturor Aliaților, ne vom spori rezistența împotriva constrângerii rusești și vom sprijini partenerii noștri pentru a contracara interferența și agresiunea malignă. Luând în considerare politicile și acțiunile sale ostile, nu putem considera Federația Rusă partenerul nostru", se arată în concept.

S-a mai afirmat că NATO "rămâne dispusă să mențină deschise canale de comunicare cu Moscova pentru a gestiona și a atenua riscurile, a preveni escaladarea și a crește transparența".

"Căutăm stabilitate și predictibilitate în zona euro-atlantică și în relațiile dintre NATO și Federația Rusă. Orice schimbare în relația noastră depinde de stoparea comportamentului agresiv al Federației Ruse și respectarea pe deplin a legislației internaționale", se arată în comunicat.

Un summit NATO are loc la Madrid în perioada 28-30 iunie. Șefii de stat și de guvern analizează modalități de a consolida politicile de descurajare și de apărare și de a dezvolta capacitățile de defensivă ale Alianței în noul mediu de securitate ca urmare a invaziei rusești neprovocate asupra Ucrainei. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.