SBU a destructurat o rețea de spionaj care furniza hoardelor Kremlinului date-cheie despre apărarea Ucrainei în mai multe zone litorale


SBU a destructurat o rețea de spionaj care furniza hoardelor Kremlinului date-cheie despre apărarea Ucrainei în mai multe zone litorale

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a neutralizat o rețea de spionaj care avea misiunea de a colecta date-cheie despre apărarea țării în zonele litorale ale Mării Negre din regiunea Mykolaiv.

Trei agenți sub acoperire au fost reținuți în urma unui raid efectuat de SBU în regiunea Mykolaiv.

Agenții cercetau pozițiile de luptă și mișcările unităților armatei ucrainene, precum și locațiile infrastructurii critice strategice din regiune.

Pentru a-și ascunde acțiunile, făptuitorii și-au recrutat rudele apropiate și alți rezidenți din zonă ca informatori.

Gruparea avea misiunea de a transmite informațiile colectate superiorilor ruși. În acest scop, agenții au folosit canale Telegram anonime pregătite special pentru misiunea în cauză. 

S-a stabilit că rețeaua HUMINT a fost creată de serviciile rusești inclusiv cu scopul efectuării unor acțiuni de sabotaj și subversiune. Pe lângă strângerea de informații, făptașii au derulat o campanie pentru a obține sprijin în rândul localnicilor destinat forțelor rusești și au justificat crimele de război comise de Rusia. În acest fel, ei au încercat să destabilizeze regiunea și să extindă cercul complicilor lor.

În timpul raidului, oamenii legii au găsit echipamente informatice și mijloace de comunicare ce conțineau dovezi ale activităților ilegale prezentate mai sus. 

Agenții reținuți sunt acum urmăriți penal pentru comiterea următoarelor fapte: trădare, distribuirea informațiilor despre deplasarea sau amplasarea unităților Armatei, justificarea, recunoașterea ca legitimă sau negarea agresiunii armate rusești împotriva Ucrainei. 

O anchetă preliminară este în desfășurare pentru a aduce în fața justiției alte persoane implicate în această rețea de spionaj. (sursa: Ukrinform)

* Imaginea articolului are rol ilustrativ 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.