Guvernul britanic ia în calcul confiscarea bunurilor rusești pentru a le oferi Ucrainei. Precizările făcute de ministrul de Externe al Marii Britanii


Guvernul britanic ia în calcul confiscarea bunurilor rusești pentru a le oferi Ucrainei. Precizările făcute de ministrul de Externe al Marii Britanii

Guvernul britanic vrea să urmeze exemplul Canadei, iar astfel să confiște bunurile rușilor din Marea Britanie pentru a le oferi Ucrainei, a precizat ministrul de Externe, Liz Truss.

Se estimează că peste 120.000 de case din Ucraina au fost distruse în timpul invaziei ruse, ceea ce a creat nevoia unor sume imense pentru a restabiliza țara din punct de vedere economic și a face din ea o economie cu față europeană.

Truss le-a transmis parlamentarilor săptămâna trecută că susține ideea ca Guvernul să confiște bunurile rusești înghețate în Marea Britanie și să le redistribuie victimelor războiului dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei. 

"Susțin conceptul. Canadienii tocmai au adoptat o astfel de legislație. Aceasta este o problemă la care lucrăm împreună cu Ministerul de Interne și cu Trezoreria, dar cu siguranță sunt de acord cu conceptul. Trebuie doar să pregătim detaliile în mod corect", a zis aceasta. 

Ea a spus că inițiativa va avea "cel mai probabil" nevoie de o implementare în plan legislativ.

Fondurile confiscate ar putea fi furnizate fie unor persoane sub formă de despăgubiri, fie statului ucrainean. În prezent, Regatul Unit poate îngheța pentru 56 de zile activele rusești în temeiul Legii privind criminalitatea economică și poate prelungi această perioadă pentru încă 56 de zile. În acea perioadă proprietarul bunurilor nu poate beneficia în niciun fel de acestea. (sursa: The Guardian)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.