"Creierul e arma noastră contra forțelor rusești!". Ingeniozitatea unor ingineri ucraineni și legătura nebănuită dintre țigările electronice și producția de drone


"Creierul e arma noastră contra forțelor rusești!". Ingeniozitatea unor ingineri ucraineni și legătura nebănuită dintre țigările electronice și producția de drone

Puțini sunt cei care ar găsi un punct comun între vapat și dronele militare. Dar într-un atelier aglomerat din Kiev, țigările electronice de unică folosință au devenit cea mai nouă armă de război.

În toată țara, ucrainenii au lansat inițiative inovatoare pentru a sprijini și chiar înarma armata ucraineană împotriva Rusiei.

O nouă inițiativă, de-a dreptul neobișnuită, a fost lansată recent de către inginerul și doctorandul Maksym Sheremet și organizația sa "Drone Lab".

Echipa sa de voluntari a amenajat coșuri de depozitare în afara campusurilor și a căminelor Institutului Politehnic din Kiev, unde Sheremet studiază și predă, pentru a colecta țigări electronice de unică folosință și pentru a recupera o marfă valoroasă din interiorul lor: bateriile cu polimer de litiu.

Bateriile sunt folosite pentru a alimenta sistemele de eliberare atașate dronelor, astfel încât acestea să poată transporta și arunca orice, de la consumabile medicale la grenade. Sistemele de lansare sunt construite folosind imprimante 3D.

"Am început să colectăm țigări electronice după ce prețul bateriilor cu litiu a crescut acum o lună", a spus tânărul de 26 de ani, pentru publicația britanică The Independent, în timp ce se afla în atelierul său dintr-o locație nedezvăluită din capitală și care era plin de drone construite pe jumătate și imprimante 3D.

Din moment ce țara sa a trebuit să-și închidă aeroporturile la începutul războiului, piesele importate au devenit din ce în ce mai greu de obținut și foarte scumpe.

"În mod uzual, bateriile cu litiu costau 1 dolar fiecare, dar prețul a crescut de cinci ori. Așa că am început să folosim bateriile din țigările electronice de unică folosință. Este gratuit, ușor de reutilizat și prietenos cu mediul, deoarece reciclăm", a zis Sheremet. 

O echipă de aproximativ 60 de voluntari realizează sistemele de drone, 30 lucrând în mod special la planul ce include țigaretele electronice.

În patru luni au construit 4.000 de sisteme de aruncare – care costă sub 30 de dolari. De asemenea, ei construiesc drone de la zero și reutilizează dronele comerciale existente pentru a le echipa cu sistemele lor de aruncare. Acum trei săptămâni au început să folosească bateriile de țigări electronice.

"În ultimele 20 de zile, am realizat 100 de sisteme de aruncare pentru drone folosind baterii de țigări electronice și avem alte 100 în producție", a continuat inginerul, ținând în mână o dronă realizată de el și echipa sa, care are o cameră termică pe ea.

"Avem 2.000 de comenzi în curs", a mai zis Sheremet. 

El a precizat că acesta a fost modul lui de a contribui la efortul de război.

"Sunt oameni care vor să ajute și nu știu să tragă cu pușca. Creierul este arma noastră!", a spus inginerul.

"Avem studenți, ingineri, programe de voluntariat... este foarte ușor să producem aceste lucruri, nu este o muncă dificilă", a continuat acesta. 

Armata ucraineană a pledat în repetate rânduri pentru a primi armament din partea puterilor occidentale, deoarece a rămas fără muniție și arme, asta în timp ce Rusia a continuat cu o ofensivă feroce concentrată acum pe estul țării.

În iunie, oficialii serviciilor ucrainene de informații au susținut că Rusia dispune de până la 15 ori mai multă artilerie decât are Ucraina, ceea ce înseamnă că există un decalaj mai mult decât semnificativ. 

Prin urmare, dronele au devenit cruciale în luptă, permițând forțelor ucrainene să repereze artileria rusească și astfel să dirijeze focul eficient, economisind muniția. Unele dintre drone pot arunca, de asemenea, orice, de la grenade anti-personal la bombe mici sau pot transporta provizii medicale către soldații ce se află în necaz. 

La începutul războiului, Ministerul ucrainean al Apărării i-a îndemnat pe proprietarii de drone să ofere armatei aceste echipamente. Vineri, presa ucraineană a raportat că armata a lansat un alt proiect de drone: un proiect de strângere de fonduri pentru a achiziționa 200 de drone Scout.

"Lucrăm din donații și investiții private, așa că nu percepem nimic armatei", a mai spus Sheremet.

"Nu există o greutate maximă privind ceea ce pot susține dronele. Asta va depinde de dimensiunea dronei și de sistemul de eliberare", a continuat inginerul. 

Proiectul e-țigaretei are beneficii secundare neașteptate, a mai zis acesta, deoarece ajută la reciclare.

Tigarile electronice au baterii puternice care sunt concepute pentru a fi reîncărcate. Dispozitivele de unică folosință nu au sloturi de încărcare USB și, prin urmare, sunt aruncate uneori după o singură utilizare.

Asta, spune Sheremet, este o risipă colosală. De asemenea, reprezintă adesea un pericol: există chiar solicitări în țări precum Statele Unite de a fi pusă la punct o legislație mai eficientă pentru a gestiona dispozitivele, pe fondul rapoartelor conform cărora țigările electronice și bateriile lor iau foc și chiar explodează.

Sheremet și echipa sa au înființat puncte de colectare în întreaga universitate. Aceștia reciclează carcasa din plastic pentru vape, repară și reîncarcă bateriile și le plasează în carcase de reîncărcare, astfel încât să poată fi folosite din nou și din nou. În atelier el demonstrează cât de ușor este să extragi bateria, să fie lipit mecanismul și să fie atașat la o placă.

"Nu poți arunca țigările electrice la gunoi din cauza bateriei cu litiu, este un risc de incendiu grav și teribil pentru mediu", a conchis acesta, în timp ce echipa sa lucra în spatele lui. 

"Deci planul nostru are beneficii pentru armată, mediu și siguranță", a mai spus Sheremet. (sursa: The Independent

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.