"Nu trebuie să ezităm să revenim la cărbune!". Premierul Poloniei pune presiune pe UE să renunțe la politicile energetice "verzi" care pun în pericol securitatea Europei


"Nu trebuie să ezităm să revenim la cărbune!". Premierul Poloniei pune presiune pe UE să renunțe la politicile energetice "verzi" care pun în pericol securitatea Europei

Într-un editorial scris pentru Financial Times, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a subliniat că, în urma războiului la scară largă desfășurat de Rusia împotriva Ucrainei, Europa s-ar putea să fie nevoită să reevualueze pe termen scurt cărbunele, subliniind în acest sens că tranziția către o economie verde nu trebuie să aibă loc cu prețul periclitării securității europene. 

Începând articolul său printr-o reflecție asupra modului în care "atacul brutal al Rusiei contra Ucrainei" a aruncat "o umbră asupra viselor împărtășite de sute de milioane de europeni de a construi un viitor sigur și prosper bazat pe o dezvoltare durabilă și echitabilă", premierul Morawiecki a subliniat că "recâștigarea stabilității și obținerea unor condiții decente de viață pentru cetățenii Europei necesită acum abandonarea unor ipoteze importante, în special în ceea ce privește politica energetică".

"Mai concis, asistăm la formarea unei noi ordini energetice atât în ​​Europa, cât și în întreaga lume. Și în această nouă ordine trebuie să putem echilibra o serie de interese diferite", a scris acesta. 

"Ne-am dorit materii prime ieftine, eliberarea de sub dictatură, energie curată și creștere economică incluzivă social", a scris Morawiecki, continuând că "după invazia rusă asupra Ucrainei, avem în schimb materii prime din ce în ce mai scumpe, dependență de un regim criminal, instabilitate și sărăcie energetică în creștere".

Spunând despre inflație, respectiv despre creșterea bruscă a prețului energiei ca fiind rezultate directe ale agresiunii rusești, premierul polonez a menționat că "până de curând, politica energetică a UE era axată exclusiv pe schimbările climatice", dar având în vedere circumstanțele din prezent, alte state membre ale UE sunt de acord cu Polonia în ceea ce privește diversificarea surselor de energie, acumularea de rezerve de gaze și renunțarea la importurile de combustibili fosili din Rusia.

"Pe lângă protecția climei, securitatea energetică a țărilor este acum primordială. Acesta este un mesaj pe care l-am transmis celorlalți lideri ai UE în numele tuturor polonezilor și europenilor preocupați de viitorul lor", a scris Morawiecki, subliniind că "trebuie să facem tot posibilul pentru a ne asigura că virusul neo-imperialismului nu se va dezvoltă în propria curte. Lăsat necontrolat, acest virus va amenința întregul nostru continent".

După ce a scos în evidență șantajul energetic practicat de Vladimir Putin și modul în care această pârghie a Kremlinului, coroborată cu războiul din Ucraina, a contribuit în mod semnificativ la creșterea prețurilor la energie, respectiv inflației, premierul a considerat că Europa are "o lecție foarte importantă de învățat" care ar presupune reducerea "drastică" a costurilor generate de certificatele de emisii de CO₂ – un factor decisiv în prețurile energiei.

"În urmă cu cinci ani, costul emisiei unei tone de dioxid de carbon era cu mult sub 10 euro. În prezent, acesta se situează între 80 de euro și 100 de euro. Costurile atât de mari pun piedici companiilor producătoare care vor să investească în dezvoltarea de noi tehnologii verzi, cum ar fi energia regenerabilă sau hidrogenul", a precizat Morawiecki. 

"În loc să stimuleze dezvoltarea energiei verzi, actualul Sistem de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) stimulează inflația și amenință să trimită milioane de cetățeni în sărăcie", a remarcat premierul Poloniei, adăugând că tocmai acesta este motivul pentru care Guvernul polonez a cerut de mult timp schimbări care ar bloca creșterile artificiale ale prețurilor la energie determinate de speculatorii financiari.

"La mai multe summituri ale Consiliului European, am susținut că trebuie să punem capăt unor astfel de speculații financiare. Această presiune a dat roade. Astăzi se pare că propunerile noastre vor fi puse în aplicare", a spus premierul Morawiecki.

Dar el a subliniat că "acesta este doar un prim pas", că excluderea instituțiilor financiare de la tranzacționarea în EU ETS nu a fost suficientă și că "ETS-ul trebuie stabilizat la un nivel mult mai scăzut". El a continuat recomandarea introducerii unui mecanism de stabilizare permanentă a prețului ETS, pentru a ușura planificarea noilor investiții.

Ca următor pas, premierul Morawiecki a indicat revizuirea planurilor de extindere a ETS în cazul altor sectoare ale economiei. 

"Aceasta este deja o mișcare semnificativă și totuși, în condițiile dificile în care ne aflăm în prezent, trebuie să facem mai mult", a scris acesta, adăugând că "propunerea poloneză este de a îngheța prețul certificatelor de emisii de CO₂ la 30 de euro pentru cel puțin un an, cu posibilitatea de a prelungi perioada cu încă un an".

"Dacă am permite o creștere bruscă a prețului serviciilor, am adăuga combustibil focului inflaționist. În mijlocul unei crize energetice, acest lucru ar putea duce la sărăcirea unor grupuri sociale întregi, respectiv la exacerbarea sentimentelor de neliniște", a spus Morawiecki. 

Acesta a mai avertizat că, dacă UE "nu face un pas în direcția corectă, își poate compromite complet politica energetică. Tranziția verde nu se poate face cu prețul securității de bază. Și dacă situația ne obligă să facem acest lucru, atunci nu trebuie să ezităm să revenim temporar la sursele tradiționale de energie".

"Chiar dacă o revenire pe termen scurt la cărbune înseamnă amânarea obiectivelor noastre climatice ambițioase, poate fi o condiție necesară pentru menținerea unei comunități europene puternice, capabilă să reziste Rusiei și să sprijine Ucraina", a scris premierul Poloniei. 

Încheind printr-o reflecție conform căreia "un lanț este atât de puternic precum e veriga sa cea mai slabă", premierul polonez a subliniat că "situația geopolitică actuală ar trebui să ne determine să consolidăm fiecare sector mai slăbit al sistemului nostru energetic. Numai așa vom depăși cu succes dificultățile de astăzi și vom realiza promisiunea unei zile de mâine mai bune". (sursa: TVP World)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.