Invazia rusească asupra Ucrainei determină o țară NATO să reintroducă armata obligatorie: "Nu avem niciun motiv să credem că Rusia își va schimba comportamentul"


Invazia rusească asupra Ucrainei determină o țară NATO să reintroducă armata obligatorie: "Nu avem niciun motiv să credem că Rusia își va schimba comportamentul"

Letonia urmează să reintroducă serviciul militar obligatoriu pe fondul relațiilor din ce în ce mai tensionate cu Rusia, disensiuni amplificate de invazia rusească la scară largă asupra Ucrainei. 

"Actualul sistem militar al Letoniei și-a atins limita și nu avem niciun motiv să credem că Rusia își va schimba comportamentul", a declarat marți ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks.

Letonia a renunțat la serviciul militar obligatoriu la câțiva ani după aderarea la NATO. Din 2007, armata Letoniei a fost formată din soldați de carieră, împreună cu voluntari din garda națională, care servesc în infanterie cu jumătate de normă pe perioada weekendului. 

Țara cu mai puțin de 2 milioane de locuitori, care se învecinează cu Belarus și Rusia, are doar 7.500 de soldați în serviciul activ militar, respectiv membri ai gărzii naționale, aceștia fiind susținuți de 1.500 de soldați NATO.

Pabriks a spus că cerința serviciului militar obligatoriu se va aplica numai bărbaților și va intra în vigoare anul viitor.

Gatis Priede, un soldat al gărzii naționale, a descris decizia drept "cea mai bună veste" și a spus că această hotărâre ar fi trebuit luată imediat după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014. 

"Acesta e ceea ce trebuie făcut – să antrenăm mai mulți rezerviști pentru armata noastră și pentru puterea generală a NATO, care încă lipsește în mod critic în nordul Europei și în regiunea baltică", a spus acesta. 

Pabriks a anunțat, de asemenea, planul de a construi o altă bază militară în apropierea orașului sud-estic Jēkabpils, ce ar fi situată mai aproape de granița cu Rusia în comparație cu baza sa existentă ce se află în Ādaži. (sursa: The Guardian)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.