Granița dintre Ucraina și așa-zisa Transnistrie a fost puternic securizată. Care e direcția prioritară de acțiune a forțelor ucrainene în zona de sud


Granița dintre Ucraina și așa-zisa Transnistrie a fost puternic securizată. Care e direcția prioritară de acțiune a forțelor ucrainene în zona de sud

Granița și în general direcția înspre așa-numita Transnistrie se află sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei, zona fiind puternic securizată. Provocările recente au avut ca scop distragerea atenției forțelor ucrainene care se concentrează pe apărarea zonei de sud pe direcția Mykolaiv-Herson.

Precizările au fost făcute de șefa Centrului de Presă al Forțelor de Apărare din Sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk.

"A fost o oarecare formă de activități menite să creeze o anumită tensiune și să atragă atenția comandamentului militar către această direcție. Dar, direcția Transnistria este bine securizată; granița și zonele adiacente sunt protejate și ne simțim destul de calmi privind această zonă. Ne dăm seama însă că insidiositatea (riscul de a apărea elemente-surpriză - n.red.) poate fi la un nivel foarte înalt și, pe cale de consecință, nu ne relaxăm și avem acolo forțele de apărare care să asigure controlul asupra acestei zone. Între timp, forțele principale ale Armatei Ucrainei sunt acum într-adevăr concentrate pe direcția Mykolaiv-Herson", a spus Humeniuk.

Reiterăm că, pe 7 iulie 2022, adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a precizat că lansarea unei ofensive de pe teritoriul Transnistriei și Belarusului este considerată drept unul dintre scenariile posibile, dar puțin probabile în acest moment.

Totodată, amintim că, la finalul lunii iunie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski declara că orice acțiune amenințătoare venită asupra Ucrainei dinspre Transnistria - regiunea separatistă controlată temporar de ruși în R. Moldova - va primi un răspuns adecvat. 

"Primim tot felul de semnale destul de neplăcute. Dar oamenii din Transnistria ar trebui să știe: pentru noi nu va fi o lovitură, ci o palmă. Dar cu siguranță vom răspunde cu o lovitură", preciza Zelenski. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.