Guvernul de la Varșovia o spune clar și răspicat: Unii politicieni din UE se află sub influența Rusiei! Concesia inacceptabilă făcută de Comisia Europeană


Guvernul de la Varșovia o spune clar și răspicat: Unii politicieni din UE se află sub influența Rusiei! Concesia inacceptabilă făcută de Comisia Europeană

Un adjunct al ministrului polonez de Externe a criticat decizia UE conform căreia Rusia poate transporta mărfuri supuse sancțiunilor pe calea ferată către enclava sa din Kaliningrad, tranzitând astfel teritoriul lituanian.

"Guvernul polonez sprijină politica Lituaniei", a declarat vineri Pawel Jablonski pentru site-ul de știri wp.pl. 

"Considerăm că orice atenuare a sancțiunilor este o greșeală care poate submina credibilitatea Uniunii Europene", a completat acesta. 

Lituania a introdus pe 8 iunie restricții privind tranzitul feroviar al mărfurilor rusești pe teritoriul său, în conformitate cu sancțiunile impuse de UE împotriva Rusiei pe fondul invaziei Kremlinului la scară largă asupra Ucrainei. Restricțiile au stârnit indignare la Moscova, care a spus că "își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru a-și proteja interesele naționale".

Miercuri, Comisia Europeană a publicat reglementări suplimentare pentru statele membre ale UE, permițându-i Rusiei să transporte mărfuri supuse sancțiunilor pe calea ferată de pe teritoriul UE.

Ca reacție la noile reglementări, Jablonski a acuzat unii politicieni din UE că se află "sub influența Rusiei".

"Sunt și efecte ale acțiunilor din culise, trebuie să ne dăm seama că sunt foarte reale și au loc în fiecare zi", a spus oficialul polonez. 

Potrivit lui Jablonski, este inacceptabil ca "mai întâi, Uniunea Europeană să facă declarații de impact... și apoi, în urma unor diferite influențe care au loc în culise, să slăbească aceste măsuri".

"Este foarte periculos pentru credibilitatea UE. Și vom spune asta clar și răspicat!", a mai zis acesta. 

Lituania a anunțat că va menține restricțiile de tranzit feroviar către Kaliningrad până când vor fi dezvoltate noi reglementări în conformitate cu orientările Comisiei Europene. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.