Patriarhul grec al Ierusalimului i-a cerut președintelui Biden protecția creștinilor și a moștenirii lor pe fondul "atacurilor extremiștilor israelieni"


  • ACP
  • Jul 18, 2022 19:57
  • 1270
Patriarhul grec al Ierusalimului i-a cerut președintelui Biden protecția creștinilor și a moștenirii lor pe fondul "atacurilor extremiștilor israelieni"

La întâlnirea de vineri dintre președintele american Joe Biden și reprezentanții celor trei biserici care administrează Biserica Nașterii Domnului, Patriarhul ortodox al Ierusalimului Teofil al III-lea a vorbit despre problema atacurilor extremiștilor israelieni împotriva vechilor creștini din Ierusalim. 

Patriarhul grec a explicat că "atacurile fără precedent ale grupurilor radicale israeliene" asupra bisericilor și clerului creștin și eforturile acestora de a sechestra proprietățile ortodoxe au ca obiectiv scoaterea creștinilor din orașul sfânt.  

Înaltul ierarh ortodox a subliniat necesitatea unei intervenții americane active pentru protejarea moștenirii creștine și a prezenței creștinilor în Țara Sfântă, în special în Ierusalim, și a explicat pericolele migrației creștine, în special dinspre Ierusalim, adăugând că menținerea prezenței creștine este un important mesaj umanitar și de civilizație.  

Intervenția Patriarhului în fața președintelui Joe Biden vine după anii în care s-au desfășurat mai multe acte de vandalism împotriva siturilor creștine din Ierusalim și din alte zone ale Israelului, inclusiv graffiti-uri și incendii, dar și atacuri împotriva membrilor clerului, toate comise de activiști israelieni. Pe lângă toate acestea, o lovitură grea pentru Patriarhia Ortodoxă Greacă a constat și în faptul că justiția israeliană a permis transferul drepturilor asupra a trei clădiri din orașul vechi al Ierusalimului către Ateret Cohanim, organizație religios-sionistă care lucrează pentru a popula orașul vechi și alte cartiere ale Ierusalimului de Est cu rezidenți evrei, cumpărând proprietăți de la proprietari non-evrei.  

Patriarhul Teofil al III-lea a spus anul acesta, în ianuarie, pentru publicația britanică Times, că acești extremiști nu sunt reprezentativi pentru statul Israel sau pentru poporul evreu, dar a avertizat că este esențial ca diversitatea și caracterele distinctive ale tuturor cartierelor orașului vechi "să fie protejate în beneficiul Ierusalimului și al întregii lumi". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.