Cutremur la Kremlin: O țară NATO are în plan creșterea cheltuielilor pentru Apărare la 5% din PIB


Cutremur la Kremlin: O țară NATO are în plan creșterea cheltuielilor pentru Apărare la 5% din PIB

Polonia va crește cheltuielile pentru Apărare la echivalentul a 5% din PIB, a anunțat președintele principalului partid de guvernământ (PiS), l-am numit pe Jarosław Kaczyński. Acesta ar fi de departe cel mai ridicat nivel al cheltuielilor din NATO raportat la procentele actuale avute în vedere de statele membre. 

"Luăm în serios problemele de securitate", a spus Kaczyński în timpul unui discurs susținut în orașul Płock. 

"Vom aloca în curând 3% din PIB pentru Apărare și, în timp, procentul acesta va fi de 5%", a completat acesta. 

Această măsură va fi luată cu scopul "ca Rusia să nu ne atace", a continuat Kaczyński, citat de Polskie Radio. 

"Aliații noștri ne vor ajuta, dar numai atunci când vom fi capabili să ne apărăm... Trebuie să fim o națiune unită, înarmată și curajoasă", a mai spus fostul vicepremier polonez. 

Conform unui nou Act pentru Apărare, adoptat în luna martie, Guvernul s-a angajat deja să dubleze dimensiunea forțelor armate și să majoreze cheltuielile pentru Apărare de la 2,2% în acest an la cel puțin 3% în 2023.

Procentul de 3% ar duce Polonia pe locul trei în ierarhia NATO raportat la procentele alocate de fiecare stat membru, pe prima poziție fiind Grecia (3,82%) și Statelor Unite (3,52%). Dacă angajamentul de 5% se va realiza, Polonia ar ajunge astfel în fruntea listei raportat la alocările procentuale din prezent. 

Deși Kaczyński nu deține acum nicio funcție în Guvern – după ce a demisionat recent din funcția de vicepremier responsabil pentru securitate – ca președinte al partidului Lege și Justiție (PiS) este considerat liderul de facto al Poloniei.

În timpul discursului său de la Płock, Kaczyński a reamintit audienței că partidul său "nu și-a făcut niciodată iluzii că acest imperiu rus sfărâmat nu va contraataca". PiS a avertizat în mod regulat publicul polonez și partenerii internaționali că Rusia reprezintă o amenințare militară pentru vecinii săi estici.

Președintele PiS a criticat, de asemenea, guvernele poloneze anterioare pentru că au urmat "o politică din 1989 menită să transforme țara noastră într-o națiune de pacifiști, lași și incapabili de a lupta". Partidul său "a schimbat foaia, dar mai sunt multe de făcut".

"Statele mari și puternice luptă pentru a le domina pe cele mai slabe", a continuat Kaczyński, motiv pentru care Polonia trebuie să-și mențină suveranitatea în cadrul UE și să se asigure că va continua să ajungă din urmă Occidentul din punct de vedere economic. (sursa: Notes from Poland)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.